måndag 22 november 2010

43 Äppel och potatisfestival

November lider mot sitt slut. Jag läser om SMHIs varningar på DN och även i Tjeckien börjar det bli ganska kallt. Jag har hört rykten om snö på onsdag, måste byta mina converse mot andra skor snart. Eller köpa tjocka strumpor. Frös lite för mycket om tårna i helgen...

Jag fick besök av Ilaria, en itlaiensk volontär som bor 8 kr och 30 minuter bort. Vi tog en runda på stan och plankade in på en konsert, vilka snillen vi var! Musiken var dock ganska dålig, men jag hade trevligt sällskap så det blev en bra kväll. På lördagen följde jag med henne hem, fick se hennes lilla lägenhet/studio som hon delar med en tjej till. Vi hamnade på en marknad där specialiteten var någon slags potatispankaka. Inte alls om raggmunkar utan nästan som sött stekt potatismos, troligen hade de även i äpplen. Mums! Varmt och skönt i kylan. De sålde även medovina, honungslikör som är himmelsk och en massa olika ostar. Plus sockervadd och pepparkakor och marknadsgodis i alla former och färger. Vi hamnade framför en liten teaterföreställning och tjeckisk folkmusik och dessutom en hockeymatch innan vi gick hem och drack te istället. Banan-te, kan tilläggas.

Arson, en ukrainsk kille kom också och hälsade på och trion blev komplett. Spännande när folk frågar "är ni från England?" och svaret blev "nej vi är från Sverige, Italien och Ukraina...". Multikultur. På kvällen hittade vi en helt ok pub med en trevlig värdinna. Vi gjorde vårt bästa för att kommunicera och ställa frågor och hon var ganska duktig på att peka, vifta och använda enkla tjeckiska ord så det gick trots allt ganska bra.

Söndagen spenderades ganska lugnt, vi tog en promenad och åt mat. Var tvungen att springa till tåget men jag kom hem och såg en film med Radka, min mentor. Hur jag hann, det vet jag inte. Tiden fylls under vissa helger, under veckorna är det jobb och jag försöker att hitta på något att göra. Känner mig verkligen fri, upptäcker hur spontan jag kan vara och jag känenr mig relativt inspirerad. Det är skönt att inte ha läxor, samtidigt som jag måste lägga mycket tid på mina lektioner. Planering. Men jag är fri, kan göra vad jag vill, resa vart jag vill. Det är fantastiskt.

zonglovat- jonglera
nuda - ha tråkigt
ples - bal

2 kommentarer:

mamma sa...

Se på luffarn som går där på vägen,
se på luffarn Guds lille fyr.
Så snart som det blir vår
går han ut och går
för att söka sig äventyr.

Han går så långt som vägarna räcker,
han har en oro och en längtan i sitt blod.
Och när som sola skin
då far vanvett i´n,
det är det som ger honom hans mod.

Han vill va fri som en fågel,
fri som en fågel.
Och då är det som
nånting ropar; – Kom!,
i hans galna luffareblod.

Anonym sa...

Podívejte se na luffarn jít tam na pozemních komunikacích,
hodinky luffarn Bůh Little Lighthouse.
Jakmile se stane naší
on jde ven a jde
při hledání dobrodružství.

On jde tak daleko, jak na silnici je dost;
má zájem a touhu v jeho krvi.
A když to opálení kůže
když otec šílenství i'n,
že to, co mu dává jeho odvahu.

Chce být volný jako pták,
volný jako pták.
A pak to má
něco křičí: - No,
v jeho bláznivý tuláka krev.