tisdag 9 november 2010

39 Helgutflykt och kalas

Helgen spenderades utför min lilla stad. Jag tog tåget och sen bussen till Rychnov, en annan liten stad 2 timmar bort för att besöka några volontärkollegor. Efter en otroligt lyxig rundvandring i duggregnet runt nästan hela Rychnov gick vi hem till dem och helgen spenderades i lägenheten, på puben, i mataffären eller spännande nog på en uppvisning av Rycknovs begåvade barn, de spelade olika instrument och teater, dansade och dessutom hade de en liten kör. Trevligt, vi fick gratis fika där! Det uppskattas ju alltid.
Det är två tjejer, en från Finland och en från LEttland som bor i den stan, men jag var inte enda besöket. Det kom en till tjej från Lettland och hälsade på och söndagen spenderades med att göra massvis av små lettiska piroger, med lök och fläsk-fyllning. Så nu vet jag ganska mycket mer om lettisk matlagning än vad jag gjorde innan. Får nog erkänna att jag lärde mig en del om möblering också, de var mitt uppe i en ommöblering av deras lägenhet. Så jag fick hjälpa till att bära soffan hit och dit.

Igår, måndag, had ejag en liten europakväll, och det kom en person, en 15-årig tjej som var intresserad av resor. Jag har en planering gjord för typ 7 pers, så alla planerna gick i stöpet. Men det var trevligt i alla fall. Fick öva massa på min tjeckiska, fast Lenka hjälpte till också. På kontoret var de imponerade över att en person kom. Jag bjöd på hemmagjorda havreflarn. De gick hem hos folk i alla fall! Gott!

Idag på jobbet var det kalas, Daša fyllde år och hon tog med massa gott att äta och vi pratade hela förmiddagen. Drack lite mousserande vin och jag bjöd återigen på havreflarn. De var imponerade, fårgade till och med om receptet så jag är lite stolt. :) Sa max 30 ord under de där 3 timmarna, men det var 30 bra ord i alla fall.

Dagens tjeckiska fraser
podzim - höst
zpátky - tillbaka
švestka - plommon (nästan omöjligt att uttala)

1 kommentar:

mamma sa...

klart det var bra ord. du har alltid sagt så bra ord. kram