tisdag 1 mars 2011

77 Masopust!


I lördags började fastan här. Ok, ingen fastar egentligen, men man gillar att fira lite i alla fall. Varför inte? 

Det kallas masopust, maso betyder kött och pustit betyder ”undvika” eller ”utesluta”. Så innan fastan så har man fest med så mycket mat som möjligt! De hade slaktat en gris som hängde på en ställning och skar av bit för bit av djuret och de stod där och lagade till ”jitrnice”. Det var korv plus någon slags pastej som bestod av 60 procent fett och sen lite köttbitar. Det var ungefär lika gott som det låter… funderade dessutom på hur lagligt det vore att göra så i Sverige.
Har star de och tillagar kottet, bara bakbenen av grisen ar kvar ....

Det var marknad också, med godis och pepparkakor, vin och likör, korv och kläder. På den stora scenen var det uppträdanden, med stans blåsorkester (misstänker att det är lika mycket jaktlag som blåsorkester…) och kören. Nästan alla i kören hade klätt ut sig och innan de sjöng så hade de ett litet paradtåg runt stan! Det var några som spelade musik, de hade fioler och dessutom en basfiol de bar runt på. Längst fram (efter polisbilen) var det ett hästspann och där satt Baccus, vinets gud, och hans fru. De sjöng och spelade, de gick nog runt en timme i alla fall. Det var runt 50 personer i tåget och man kunde se giraffer, soldater, en kungafamilj, häxor, indianer och Döden. De säger att under dagen så är det Baccus som bestämmer, borgmästaren lämnade stadens nyckel till honom, så under masopust ska det ätas och drickas mycket! Vilket det nog gjorde… :)
En liten bit av paradtúget som gick genom stan, har ar de pa torget, framfor stadshustet! Kan tillaggas att vadret var perfekt... :)

Det är så det går till i små städer här i Tjeckien. Nere i södra delen av landet (Moravien) är det mer traditionellt, lite mer som Sveriges Dalarna, men de har en del firanden här också, för Lanskroun ligger precis på gränsen mellan Böhmen och Moravien (?) och har därför en hel del små festivaler. Under kommunisttiden så var de tydligen förbjudna men efter självständigheten så har de kommit till liv igen. Så nu firas masopust för fullt, återigen.

Under helgen blev det en hel del utgång, satt hela lördagskvällen på Pivovar och pratade bara tjeckiska! Jag var där med Lenka och hennes fästman och sen kom massa av deras/våra vänner dit så det blev full rulle och jag kom hem halv tre. Kan det bli bättre än så? Morgonen efter var inte den bästa, men sen var jag på en liten fest för barn i en by 20 minuter härifrån. Sålde godis och tittade på massa söta små ungar som sprang runt och dansade, även där utklädda. 
 
Alla ungarna pa maskeraden pa sondagen... sa sota! :)
Tjeckerna vet hur man gör för ett liva upp den annars så tråkiga månaden februari!

Inga kommentarer: