lördag 19 mars 2011

82 There and back again – krakow över en helg

Fyra volontärer var vi när vi gav oss iväg målet var Polen och Krakow. Det billigaste sättet att ta sig dit är att åka tåg till gränsen, sedan gå över bron till Polen och in i Polský Tesin, för att sedan därifrån åka buss till Krakow. Inte så komplicerat kanske, men vi gick lite vilse. Träffade två kanadensare som också gick vilse men till slut visade två polska tjejer oss vägen till busstationen. Det var en ganska ordentlig promenad…

Framme i Krakow så letade vi reda på vårt boende, jag hade hittat två studenter på Couchsurfing och hos dem bodde vi. De hade att litet rum där vi fyllde golvet med madrasser. Perfekt, de var trevliga och det blev himla billigt dessutom. Vi blev bjudna på starkt kok-kaffe på morgonen och dessutom på en typisk polsk maträtt, en gryta med kål och kött. Mnam mnam, som man säger här. Mums!

Under två dagar strosade vi runt i stan. Tittade på hus och människor, käkade frukost i en park och bara njöt av att vara i stan. Att göra sig förstådd i grannlandet här är inte det enklaste fick vi erfara, fast några ord förstod vi i alla fall. Tack Lonely Planet för all hjälp!

Krakow är itne fyllt av krokodiler, som vi först trodde, utan av drakar… enligt legenden bodde det en sådan under slottet. Det var ingen som kunde få stopp på draken och den åt människor, men när den åt upp prinsessan så var folket helt enkelt tvungna att göra något. Så en skomakare steg fram och han hade en ny ide… han fyllde att dött får med svavel och gav det till draken. Sjävlklart var draken så dum att den åt upp fåret, vilket slutade med att draken blev törstig. Så törstig att han drack vatten ur floden ända tills hans sprack. Och där var drakens välde över.

På måndagen var vi i Oswecim, i koncentrationslägret Auschwitz, och sedan blev det en lång och oplanerad (men ack så billig) resa hem till Lanskroun igen. Men den historien får ni höra en annan dag.

Inga kommentarer: