måndag 4 oktober 2010

22 Zumba och spanska!

Jag har nu upptäckt den ädla konsten Zumba. 35 kvinnor i en sal med en enorm spegel, musik på full volym, och så hopp, skutt, avancerade danssteg och lite skaka rumpa. Trevligt! Jag förstår inte så mycket av vad som sägs men det går bra i alla fall. Hon visar de svåraste stegen innan hon kör igång låten. Det är ganska kul faktiskt! Fast det bästa är musiken. De har tagit massa mexikansk och cubansk musik, cumbia, merengue, salsa och reggaeton och slängt in ett och annat ”zumba” i mitten. Perfekt. Jag blir lite nostalgisk och försöker sjunga med allt vad jag kan, när jag vill. För vissa låtar… tja. Det kanske är bra att jag är den enda som förstår texten. När man vet vad det är man står och dansar till kan det bli antingen lite mer pinsamt eller lite roligare. Och jag ser det som mycket roligare! Min lilla hemlighet liksom. Sen när de slänger in ord som ”molcajete” (betyder mortel, väldigt mexikanskt) så kan man ju inget annat än le!

Jag har dessutom haft mitt första spanskamöte. Det blev lite för spontant för min smak, men det var bara en liten samling för att bestämma när vi skulle ha lektionerna kan man säga. Så torsdag 17.15 är det dags. Det är en 5-6 pers i gruppen, blandat vuxna och barn/ungdomar och det verkar som bara en kan engelska. Men det ska nog gå bra tror jag. Hoppas jag. Första lektionen är planerad och det är ju bara att köra på. Sen ska jag ha engelskalektion imorgon, på en frisörskola (gymnasienivå) med två olika klasser. Spännande! Jag funderade lite på hur mycket de kan, och Lenka sa att läraren nog kommer översätta det jag säger så de förstår. Filosoferar och tänker på mina engelskalektioner i gymnasiet. Lite annorlunda… Men så funkar det här.

I lördags träffade jag grannarna, jag använde min lilla tjeckiska och de som lilla engelska och vi kommunicerade någorlunda. Men det är frustrerande. Känns som allt handlar om språk, passar mig utmärkt! :)

Söndagen innehöll ännu en zumbalektion och så ”typisk tjeckisk lunch” hos Lenka. Spännande! Det kallades för capacek sa hon innan… Gjort av potatis. Vad kan det vara? Jo, Raggmunkar. Gott, men kändes inte så exotiskt. Det var dock vitlök i dem istället för gul lök och till hade vi inte lingonsylt och fläsk utan kycklingröra. Smaskens! Jag fick lite filmer av dem också, toppen, Spotify fungerar igen, elementet är i full gång. Jag börjar komma igång på jobbet och förstå mer och mer ord. Hade Lanskroun bara legat lite närmre Sverige hade jag inte haft något att klaga på. Nästan i alla fall.

Tjipp och hej!

Dagens tjeckiska fraser:

obraz - bild
teplo /zima - varmt /kallt
Pekne - sött, fint


Här är torget mitt i Lanskroun och så min granne, när vi var ute på utflykt! Det fanns blåbär och framför, långt där borta, ser man Polen. (Lite som i Lejonkungen?)

1 kommentar:

Kristin sa...

sjukt fint med lite dans! det ar nagot jag hemskt garna hade velat gora under aret men det ar svart nar man jobbar skift och ar beroende av bil. skaka lite rumpa at mig med!