torsdag 30 december 2010

58 Kära Kalmar, hemma hemmifrån

Nu börjar min julsemester i Sverieg lida mot sitt slut. Jag kan räkna dagarna på en hand, redan den 2a januari ger jag och H oss iväg mot Köpenhamn och jag flyger iväg dagen efter. Jag har börjat packa min väska, det är mycket som ska med ner till Lanskroun igen. Musik såväl som mat och kläder. Men i vår ska jeg erövra alla Second Hand affärer i hela Lanskroun... :)

Det blev både skinka och senap och våfflor och knäckebröd som jag saknat under hösten. Gott, men människorna var roligare att träffa! Men någonstans längtar jag hem till Tjeckien också, samtidigt som jag är hemma i Kalmar. Saknar Lenka och Radka och tjeckiskalektionerna med Pavla. Att gå upp och dricka kaffe med Marta och slivovice med Jerda. Tänka sig, men det visste jag redan innan. Jag har gjort mig hemmastadd och trivs kan man säga. Men nu har jag laddat upp lite till inför en lång men förhoppningsvis mycket spännande vår. Med resor och besök, hoppas jag!

Lägger upp två nya sidor snart dessutom, med lite allmänt om Tjeckien. Kommer inom kort! Så missa inte dem!

Så vad kommer nästa år ge? Vad är planerna?
God fortsättning! Gott nytt år!
St´astný nový rok! Uvidime se!

måndag 20 december 2010

55 Tåg, flyg, tåg.. och snö!

Klockan sju på morgonen på fredagen började resan. Efter en ytterst revlig kväll med bal och biljard så lämnade jag Lanskroun och for iväg mot Prag och Prags flygplats. Allt gick bra, fick springa lite när jag skulle byta tåg men jag hann med alltihop, utan problem. På morgonen hade jag kollat flygavgången en sista gång och det skulle inte vara något progblem. Gött! Men när jag kom till flygplatsen blev det andra bullar och istället för att hänvisa mig till en incheckningsdisk stod det bara CANCELLED med stora röda bokstäver. Hoppsan. Hamnade i en lång kö i två timmar, sakta vandrade jag över den stora världskartan som var målad på golvet. Började i Australien och efter en och halv timme hade jag hamnat 40 meter längre fram, över Sydamerika. Då frågade jag i en annan disk (utan kö) och jag fick helt enkelt byta biljett och istället för att byta i Frankfurt fick jag en biljett direkt till Köpenhamn! Som hittat, hade tur. Jag kom till och med i tid till det tåget jag köpt biljett till, men tåget kom inte. Eller tja, jag vet inte vilket tåg som kom egentligen, men jag och massa annat folk gick ombord. Det var så fullt att inte ens konduktören fick plats nästan. Alla stod upp men ändå lämnades folk kvar på plattformen... Lite läskigt, men de lyckades transportera hela tåget över bron och in i kaoset på Malmö C. Alla sprang runt i cirklar, tågpersonalen visste lika lite som jag. Jag agerade infocentral en stund, sprang runt några varv till och hamnade slutligen på en buss till Lund och därhittade jag ett tåg till Kalmar. Ren tur kanske, efter många olika besked till olika människor. Övernattning i Lund uteblev och jag fick andas Kalmarsundsluft igen redan klockan ett på natten. Tre timmar försenad bara. Men jag kom ju hem i alla fall, det är ju huvudsaken. Hade jag valt att resa på lördagen eller söndagen istället hade det nog varit värre tror jag...

Men jag hade ganska trevligt under tiden i alla fall, förutom de där 6 timmarna på Prags flygplats. När det blir sådär kaosigt så kan man prata med vem som helst och jag kunde ta igen för så lång tid utan småprat i Tjeckien... här förstår jag ju allt! :)  Och här hemma har jag träffat H och familjen och snart kommer alla vänner också hit.Vad mer kan man önska sig?

tisdag 14 december 2010

54 Sista dagarna

Jag misstänker att det är en trött person ni kommer få hem på fredag kväll. Inte andast på grund av de 14 timmarnas resa utan även sista veckan. Det är mycket som ska hinnas med, paket som ska slås in och delas ut, julkakor som ska ätas upp och lägenhet som ska julstädas. Det hjälper ju inte att jag har en tvättmaskin som ger mig dygnsura kläder och endast en liten tvättställning att ställa framför elementet. Tydligen gör jag av med för mycket gas till elemanten också, sa grannen idag. Ska försöka dra med på konsumtionen, men det är så fruktansvärt att stiga upp om rummet är kallt. Usch och fy.

Idag hadejag en sista engelskalektion, som kändes bra! Vi lyssnade på Bing Crosby och "white Christmas", pratade julord. Om jag bestämmer allt så gör de vad jag säger, måste ge dem lagom med tid och inse att de inte kommer ta några initiativ. Förutom en som var riktigt söt idag och hade tagit med sig en bok som jag tror han ville jag skulle se.

Igår hamnade jag i en Second hand-butik här i stan. Tog en promenad och hittade två nya butiker med kläder, som var ganska roliga och dessutom hur billiga som helst. Kanske bra att jag inte sett dem innan, trevligt att utforska ny mark såhär efter tre och en halv månad. Imorgon ska sista julklappen inhandlas, allt ska packas. Innan zumban såklart, efter hoppas jag få bjuda Lenka på en hejdå-öl och på torsdag blir det med Radka och hennes vänner. Julbal, ska bli roligt! De har en del baler (?) här nere och detta blir min första, har missat de tidigare och nu måste jag ju passa på! Tåget går ju inte förrän klockan 7 på morgonen på fredag. Eller?

Har haft min näst sista tjeckicka innan julen och dessutom bakat havreflarn och bytt recept med grannen. Snart dags att sova, hoppas min tvätt är torr tills imorgon kväll... 

Dagens tjeckiska
Ovesne vlocky - havregryn
maslo - smör
zavin - rulltårta
cukrovi - småkakor, godis

måndag 13 december 2010

53 Lucia är i stan!

Jag tänkte att detta är ju trots allt ett kulturutbyte. Så de senaste två månaderna har jag planerat detta Luciafirande. Nervöst! Tänkte baka lite julkakor och sjunga lite luciasånger plus klä upp mig. Det blev lite pyssel och det tog tre vändor in i Second-hand butiken innan jag hittade något som kunde liknas vid ett lucianattlinne. Ingredienser inhandlades, nötter, choklad och kokos, havregryn hade jag hemma och likaså socker. Sirap gick inte att uppbringa men honung fungerade någotsånär i alla fall. Fast knäcken blev långt ifrån knäckiga och sega, utan snarare som småkakor. I planen ingick lussebullar, men jag kunde inte hitta saffran i butiken. Först visste de inte var det var och sen när jag frågade en annan kvinna som jobbade där letade hon igenom hela kryddhyllan för att konstatera att de inte hade saffran. Dock tror jag inte man hittar Saffran bredvid saltet och curryn. Men "snöbollarna" blev bra, gjorda av vit choklad, kokos och citron. Nötkakorna smakade också bra, knäcken gick inte riktigt hem men havreflarnen blev ännu en gång en hit! Denna gången lyxade jag till dem och doppade dem i mörk choklad… gott! Undrar hur många jag ätit. Känner mig vuxen när folk bad om recept.

Själva "skönsången" i Luciafirandet var galet nervös, av någon mystisk anledning. Först fick vi skjuta upp allt en timme för det var någon inventering på jobbet och när det väl var dags spillde jag stearin i handfatet och stammade fram en "Santa Lucia", en liten vers (tack google translate), midnatt råder, ännu en liten vers och sen blev det ingen staffansvisa för jag glömde ärlig talat hur den gick och så sa jag tack och tog fram kakorna istället. Kulturutbyte. Hade gjort en krona av papper och rött band runt midjan, plus ett rött ljus i handen. Finfint. Trevligt fika.

Så helgen bestod till viss del av just bakande och pysslande. Hade besök från Rychnov och vi gick runt i ett snöigt och slaskigt Lanskroun. De hade en liten liten julmarknad och konsert. Ganska mysigt måste jag säga. Roligt att ha besök!

Slutligen har jag börjat skriva packlista, planera vad jag ska äta mina sista dagar för att tömma frysen inför återresan till Svea rike. 22.51 på fredag anländer jag till Kalmar Centralstation om allt går som det ska. Håll tummarna för mig!

lördag 11 december 2010

52 Osthyvel och julfika

Fortfarande snöar det! Tredje dagen i rad nu med konstant snöande. Nu har det dock skiftat lite med iskallt regn. Måste säga att snö är bättre.

Min sista vecka nu, fredagen gick i slow-motion. Jag var och handlade det mesta inför julbaket och sen gjorde jag knäck igår kväll. Inte det lättaste utan sirap men den andra satsen blev ganska bra! Lite sega i alla fall, den första blev mest som fudge, smuliga. Spännande att experimentera lite. Jag gjorde en lite påse till Radka och hennes familj idag. Vet inte om de gillade dem alltför mycket, men jag tänker att det är svårt att misslyckas alltför mycket med socker, grädde och nötter. Radkas familj hade bjudit in mig på lunch, inför julen och för att jag ju fyller år snart. Trevligt, god mat och de hade lite julgodis de också. Jag fick ett par fina örhängen och jag gav dem lite "knäck", en julmust och en osthyvel. Osthyveln var de riktigt imponerade av! Radka hade sett dem i Danmark när hon var där och hon var hur exalterad som helst nu när hon hade en egen! Tog fram ost och testade den, hela familjen! De visade en bok där det stod om svensk jul. Lucia och jultomten berättade den om, plus att vi åt rödkål och bruna bönor och lutfisk med vit sås och ärtor. Det stod att vi äter risgrynsgröt och så långt kunde jag ju gå med på det. Men sen urartade det lite, boken sa att på juldagsmorgonen åker vi runt i hästsläde och att vi älskar julklappspapper. Det finns tydligen över 22 000 (!) olika julklappspapper med svensk design. Alltid lär man sig något nytt.

Efter lunchen tittade vi på Askungen, den tjeckiska versionen. Romantiskt som tusan med ett lyckligt slut, precis som det ska vara.

fredag 10 december 2010

51 Nu är det vanoce här i vårt hus!

Tiden rullar på, om en vecka lyfter mitt plan mot Köpenhamn och Sverige! Här händer det mycket nu precis innan jul, sista workshopsarna för mig är nästa vecka. Det är inte så många som kan komma nu, igår var det bara tre på spanskan. Folk har mycket prov och många är snuviga. Min förkylning har gått över dock och nu är jag pigg och glad igen! Har gjort min egen adventsljusstake, hängt upp stjärnor i taket och snöflingor på några dörrar och fönster. Dessutom har jag en liten adventskalender, ett reklampapper från ikea där jag kryssar för en ruta per dag. Finfint. Jag springer runt på stan och försöker hitta julklappar och har nog de flesta klara nu, ska bara hitta något till mina tjeckiska vänner, får se vad det blir. Igår hade vi julfest med jobbet, vi åt på restaurang och drack glögg, något som man kan beställa på alla restauranger och pubar här, året runt i princip. Dock utan maldel och russin. Kan inte riktigt föreställa mig att dricka det på KM hemma i Kalmar, men det är mysigt och gott! Vi (eller ok, de) pratade massa, jag försökte hänga med. Sa att vi har julgran i Sverige också och att jultomten kommer den 24 december med julklapparna. Att pappan i familjen går och köper tidningen och sen kommer tillbaka utklädd som tomte. Är det en svensk tradition månntro?

Igår hade Marta, min granne, födelsedag. Det är ganska viktiga grejer här, men tyvärr så visste jag inte om att hon hade födelsedag... Folk köper presenter till och med på namnsdagar så jag fick lite dåligt samvete. Fick veta det först på kvällen, så jag gick upp med en liten flaska julmust i morse istället och sa grattis i efterskott. Resulterade i kaffedrickande, det blev en riktigt trevlig pratstund på morgonkvisten. Får se vad de säger om julmusten (som jag köpte på ikea!).

Annars julstädar jag, i helgen blir det julbak och lunch hos Radkas familj innan två vänner kommer på besök. Allt ska förberedas inför lucia! Har hittat något som kan liknas vid ett lucianattlinne, ska baka havreflarn, nötkakor, knäck och chokladbollar. Det sistnämnda kanske inte är så juligt, men det är godis från Sverige i alla fall och allt är relativt enkelt att göra, hehe. Lussebullar är lite för avancerat för mig just nu. Litar inte alls på min ugn heller.

Kanske ska jag bjuda in Lenka på svenskt minijulbord med sill och köttbullar? Med potatis och brunsås? För att ta i med något riktigt svenskt och nu när jag köpt sill så måste jag ju bjuda någon på den. Dessutom lyssnar vi på tjeckisk julmusik på jobbet, för att riktigt få in julkänslan, måste dock säga att tjeckiska inte är så vackert när man sjunger det. Det är lite för hårt för min smak, lite för konstigt… tyvärr. Men det går an.

Slutligen har jag upptäckt att inlägg har försvunnit från min blogg. Mystiskt. Kanske är det CIA som är mig på spåren, men jag lovar att jag inte har något som helst samröre med Wikileaks!

onsdag 8 december 2010

49 Brno och IKEA!

(inlägget försvann innan, försöker igen...)
Det blev en långhelg denna veckan, delvis för att jag idag ska på julfirande med jobbet. Det är Mikolaus dag idag och det betyder att barnen ska göra snälla saker (tex sjunga en sång?) för djävulen, ängeln och Mikulaus som kommer och hälsar på. Jag har inte riktigt fått grepp om grejen… barnen får godis i alla fall och vi har lite aktivteter på ett av torgen. Jag ska kanske vara ängel :)


Helgen började i torsdags, gick lite spontant på bio. Gick dit tidigt (25 min innan…) för att vara säger på att få en biljett. Det var ju dagens skämt, för när jag kom frågade tanten i luckan om jag var ensam. Ja, sa jag och tittade mig runt i rummet. Det var bara jag där. Hon informerade om att det måste komma minst två till, annars blir det ingen film. Ok. Det kom som tur var tre personer till, så vi var totalt 4 personer i en ganska stor biosalong. Gött! Filmen var inte ens dubbad, den hade bara tjeckiska undertexter.

På fredagen tog jag och Lenka tåget klockan tio över sju på morgonen och åkte till Brno, shoppade hela dagen! Tog IKEA-bussen (som var gratis!) ut till IKEA, paradiset på jorden. Köpte lite grejer jag behövde, plus sill, julmust, pepparkakskola och ahlgrens bilar… Det var så kul att komma in, det kunde lika väl ha varit i Linköping varuhuset låg. Allt var likadant, förutom att de beskrev julmust som ”öl för barn” och det stod att det var ”Svenska köttbullar”. Det var skyltar med ”god jul” på svenska lite här och där också… alla namnen på svenska. Det var hemtrevligt på något sätt. Tyckte att kvinnan i kassan sa ”tjenare”, men det var nog bara inbillning. Det var spännande att se vilken mat de sålde. Glögg och julmust, massvis med pepparkakor och lingonsylt, sill, vaniljsås, gravlaxsås, älg-lasange, marabou och Göteborskex. Typisk svensk mat antar jag. Sen kunde man även köpa Paradisaskar, men inte Aladdinaskar, mystiskt nog. Försökte förklara grejen med dem för Lenka, hur man inte får börja på andra lagret… men jag vet inte riktigt om hon förstod humorn i det hela. Jag var lycklig i alla fall. Kanske bra att det inte ligger närmre… Men nu vet jag hur jag kan ta mig till IKEA i alla fall. Plus ett fantastiskt bra shoppingcentrum i Brno, bara 2 h bort. Jag gick till och med tillbaka igår (lördag alltså) och köpte mig ett par vinterskor. Lite snyggare än mina gamla kängor. Det ni!

Efter IKEA så gick vi runt lite på julmarknaden, det var många minusgrader plus att vi släpade runt på en enorm IKEA-kasse… men det var mysigt och vi tog en korv innan vi gick på Bio, Harry Potter 7! Bra, men inte så spännande kanske när man har läst boken 3 ggr. Dagen avslutades på en pub, men inte tillsammans med Lenka. Hon åkte hem och jag träffade två tyska volontärer som jag lärde känna i Prag förra helgen. De bor i Brno och jag tyckte jag kunde bjuda in mig och bo hos dem över natten. Gick utmärkt, hade mycket trevligt! De visade mig och sina andra två gäster (lite komplicerat att förklara allt, hehe) runt stan och vi var uppe I Brnos slott, så vacker utsikt. Snö och sol och 12 minusgrader. De hade ett kafé i slottet, med veranda, noterade jag, för framtida besök framåt våren. Ack ack. Sen mer shopping (vinterskor!!!) och hemfärd. Måste nämna att jag såg en buss med texten: ”GOD JUL från Sverige”. På svenska! Blir man fnissig då eller blir man fnissig? Kanske kan jag starta en liten svensk koloni i Brno? Jag och alla svenska jultomtar som gick runt och delade ut IKEA-reklam. Jösses Amalia. Börjar anpassa mig tillbaka, inför julen kanske?

söndag 5 december 2010

50 Konversation över Lunch

Radkas mormor: Letucio! (eller ngt i den stilen).

(Ingen reaktion från mig, såklart)

Radkas mormor till Radkas mamma: Vad hette hon nu igen?

Radkas mamma: Linnea.

Radkas mormor: Oj, hoppsan! Och vad kallas hon?

Radkas mamma: Linnea.

Radkas mormor: Hm… (såg väldigt fundersam ut). Leniea? Finns det inget enklare?

Jag: Lin går också bra!

Radkas mormor: Ja! Lin, det är bättre! Där ser ni!


 

Summa summarum: Mitt namn funkar inte riktigt här. Jag tror det är för många vokaler…


 

Dagens tjeckiska ord:

Trh – marknad

Srdce – hjärta

lördag 4 december 2010

48

Vår ekonom kom in till mig på jobbet härromdagen. Hon tror inte riktigt att jag kan tjeckiska av någon anledning, så hon försökte på engelska. Gick sådär och till sist var det tjeckiskan jag förstod. Hon lade en bok på bordet, sa att den hade hennes barn läst och i slutet stod det att illustratören var svensk. Hade hon inte behövt säga, det kunde jag ju se direkt. För boken hon lånade mig var inte något annat än Lilla Anna och Långa Farbrorn, på tjeckiska. Kunde inte annat än le! Enligt mammas historier var den min favoritbok när jag var liten, det är ju perfekt! Annicka heter hon här, betyder precis Lilla Anna och... tja. Tänk att de läser om henne här också. Superpedagogist, här ska jag lära mig viktiga ord som "boll" och "blomma". För den måste ju läsas!

torsdag 2 december 2010

47 Sníh och småstadsprat

Jag ser det snöar! Nu har vi nästan den decimeter snö, det snöade hela dagen igår, små små flingor som singlade ner konstant. Inte så mycket blåst så man kunde faktiskt vara ute och lyssna på hur tyst det blir med snö överallt. Dock spenderade jag större delen av dagen inne, hemma och på jobbet. Är fortfarande lite hes och lite förkyld så jag satsar p att bli frisk innan helgen. Planen är att åka till Brno med Lenka, shoppa och titta på Harry Potter. Den filmen går här också men jag är ganska säker på att den är dubbad här och jag tror den är bättre med undertexter istället... Jag var inbjuden till en julfest i Olomouc ikväll, hos Radka, men jag misstänker att jag komemr stanan hemma. Två timmar tåg mellan 7 och 9 på kvällen (efter spanskan) är inte en specieltl bra ide. Vill inte fastna någonstans över natten... Illa. Tågen är försenade här också av snön.

Hemma har jag lagat ärtsoppa igen och risotto. På jobbet målar jag djävlar för söndagens lekar på stan, när Mikulaous ("tomten"), en ängel och djävulen kommer. Jag tror jag kommer få äran att klä ut mig till ängel... Ska bli roligt! Vi förbereder lekar och om barnen är snälla får de godis.

Ett annat fenomen jag upptäckt är att jag har blivit lite av en lokalkändis. Flera gånger har det hänt att folk kommit fram och frågat Lenka något när jag var med, och jag har bört "Svedka" (svenska) och "dobrovolnice" (volontär) nämnas.  Så uppenbarligen frågar de om mig, de känner någon som är i min egnelska-klass eller har läst i lokaltidningen om mig, översätter Lenka till mig efter. Ingen vågar prata med mig dock, de är rädda för engelskan som de inte förstår. Nästa gång får jag gå fram och presentera mig, visa att jag faktiskt kan snacka lite tjeckiska och förstår en del... Hm. Det kanske blir såhär i småstäder, det är ganska trevligt. På puben för några veckor sen fick jag en reklampryl... speciellt till "svenskan", haha. Önskar bara de vågade prata med mig!

Dagens tjeckiska
Sníh - snö
Vanocní sunka - julskinka
stomecek - julgran
Advent - advent (!)