måndag 13 december 2010

53 Lucia är i stan!

Jag tänkte att detta är ju trots allt ett kulturutbyte. Så de senaste två månaderna har jag planerat detta Luciafirande. Nervöst! Tänkte baka lite julkakor och sjunga lite luciasånger plus klä upp mig. Det blev lite pyssel och det tog tre vändor in i Second-hand butiken innan jag hittade något som kunde liknas vid ett lucianattlinne. Ingredienser inhandlades, nötter, choklad och kokos, havregryn hade jag hemma och likaså socker. Sirap gick inte att uppbringa men honung fungerade någotsånär i alla fall. Fast knäcken blev långt ifrån knäckiga och sega, utan snarare som småkakor. I planen ingick lussebullar, men jag kunde inte hitta saffran i butiken. Först visste de inte var det var och sen när jag frågade en annan kvinna som jobbade där letade hon igenom hela kryddhyllan för att konstatera att de inte hade saffran. Dock tror jag inte man hittar Saffran bredvid saltet och curryn. Men "snöbollarna" blev bra, gjorda av vit choklad, kokos och citron. Nötkakorna smakade också bra, knäcken gick inte riktigt hem men havreflarnen blev ännu en gång en hit! Denna gången lyxade jag till dem och doppade dem i mörk choklad… gott! Undrar hur många jag ätit. Känner mig vuxen när folk bad om recept.

Själva "skönsången" i Luciafirandet var galet nervös, av någon mystisk anledning. Först fick vi skjuta upp allt en timme för det var någon inventering på jobbet och när det väl var dags spillde jag stearin i handfatet och stammade fram en "Santa Lucia", en liten vers (tack google translate), midnatt råder, ännu en liten vers och sen blev det ingen staffansvisa för jag glömde ärlig talat hur den gick och så sa jag tack och tog fram kakorna istället. Kulturutbyte. Hade gjort en krona av papper och rött band runt midjan, plus ett rött ljus i handen. Finfint. Trevligt fika.

Så helgen bestod till viss del av just bakande och pysslande. Hade besök från Rychnov och vi gick runt i ett snöigt och slaskigt Lanskroun. De hade en liten liten julmarknad och konsert. Ganska mysigt måste jag säga. Roligt att ha besök!

Slutligen har jag börjat skriva packlista, planera vad jag ska äta mina sista dagar för att tömma frysen inför återresan till Svea rike. 22.51 på fredag anländer jag till Kalmar Centralstation om allt går som det ska. Håll tummarna för mig!

1 kommentar:

kram mamma sa...

säkert den finaste Lucian som funnits.