Vad är EVS? FAQ

Vad är EVS? FAQ.


Jag är EVS-volontär. Det betyder Europeisk Volontärtjänst (European Voluntary Service på engelska). Det betyder att det är EU och deras speciella ”satsning” ”Ung och Aktiv” (Youth in Action på engelska) som finansierar mitt leverne och det jag gör. I princip alla ideella organisationer eller lokala organ kan ansöka om att ha en volontär hos sig 2-12 månader. Det är främst inom Europa men man kan hitta volontärprojekt utanför Europa också, likaväl som det kommer volontärer från länder utanför EU.

Ja, men vad gör man om man är EVS-volontär?

Man jobbar på en organisation någonstans. 30 timmar i veckan bör arbetstiden vara, men vad man gör är otroligt olika. Jag vet folk som jobbar med djur i Prag, med ungdomar i Bulgarien, med handikappade i Turin, som pingislärare i Kalmar, med äldreomsorg, med jongleringslektioner eller på fritidsgårdar. Dessutom mer administrativa uppgifter eller med teater i Edinburg. Det finns hur mycket som helst.

Men vad lever man på?

Man får som sagt det mesta från EU. De fixar (och betalar!) boende, språklektioner, tre kurser (innan resan, efter ankomsten och mitt i projektet), försäkring och resa. Man får mat, en del fixar matkuponger, en del får pengar i handen (som jag). Utöver sånt man måste ha får man fickpengar, hur mycket beror på vilket land man åker till. Jag får 95 euro i månaden, men i Sverige får man 115 tror jag och i exempelvis Rumänien är det lite mindre. Man lever ganska bra på de pengarna i de flesta länder.

Hur kommer man iväg?

Man måste först hitta en organisation som kan skicka iväg en. Det kan man göra genom att googla ”EVS” och sin stad, eller söka på denna databasen. Leta efter SO (sending organisation), och ditt land och stad, eller en stad i närheten. Jag åker med Kumulus i Kalmar län. De hjälper dig vidare.

Men kort sagt ansöker man till olika projekt precis som man söker jobb. Tanken är att man ska ha inställningen hellre än just de rätta erfarenheterna, men självklart söker organisationerna efter någon som kan, någon som har lite erfarenhet eller kunskap. Man skickar sitt CV och ett personligt brev till olika ställen. Har man tur har SO redan kontakt med någon. Vill du kan du skriva till mig och jag kanske kan hjälpa till med att skriva och hitta ställen.

Är det komplicerat…?

Nej, egentligen inte. Men det tar tid att hitta ett projekt. Jag har skickat många CV och många brev. Allt beror på vad man vill ha. Det är svårare att hitta i Spanien eller Frankrike för dit vill många åka. Tjeckien, utanför Prag, är betydligt enklare tror jag. Allt beror på vad det är för projekt, vad de letar efter och vad du vill och kan. Sätt dit en bra bild där du ser glad ut så är chansen större!

Varför ska jag åka?

1. Det är en fantastisk möjlighet att åka utomlands, vara fri men ändå bli lite omhändertagen, tex inte behöva leta jobb och lägenhet men få pengar som räcker till resor

2. Man träffar massa bra folk. Inte bara de från landet utan även andra volontärer från hela Europa. Som är i samma situation som dig och 90 % är hur trevliga som helst!

3. Du får en bra erfarenhet, det der definitivt bra ut i ditt CV.

4. Det är mycket bättre än att gå hemma och vara arbetslös.

5. Du får se nya platser och kan lära känna ett land ”på riktigt”

6. Du får språklektioner, en chans till ett helt nytt språk, eller fräscha upp ett gamalt.

7. Du träffar lokalbefolkning!

8. Du får (förhoppningsvis) göra något du tycker är roligt!

9. Jobba 30 timmar i veckan… vem kan klaga? (hälften så många timmar som jag hade i Spanien…)

Varför ska jag inte åka?

1. Det är ju såklart en risk, allt kanske är dåligt. Men om du inte gillar det kan man åka hem.

2. Det kan vara jobbigt att möta en ny kultur och arbeta nära människor med andra perspektiv på livet. Fast det är ju intressant att höra det också.

3. Det är svårt att vara borta ifrån vänner, pojkvän, familj. Det är svårt, men man får uppleva något nytt istället, och som tur är får man åka hem över jul och när man vill, dessutom kan man ju ta emot besök när man vill!
Vill du veta mer?

Skriv till mig, eller kolla här:

http://www.yes4evs.eu/
http://www.kumulus.se/ (under ungdom)
http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm (databasen över projekt)
http://www.ungdomsstyrelsen.se/


Inga kommentarer: