torsdag 31 mars 2011

86 Litet quiz om Sverige

Her precis kommit från jobbet, på spanskan idag pratade vi om arbeten, hur man säger brandman och guide och läkare och vad de gör. Det var nästan första gången tiden gick ganska fort.

Denna veckan har jag varit ute i två låg och mellanstadie skolor och imorgon ska jag till ett gymnasium och prata om EVS. Det blir lite av varje som ni kanske märker. Idag blir det raggmunkar!

På skolan där jag var idag var ungarna inte riktigt förberedda på att de skulle få främmande och de satte mig framför en första och andra klass. ungarna visste inte knappt vad Tjeckien var för något, och att det finns andra länder... va? De  var alldeles för tysta och snälla för sitt eget bästa tyckte jag :) Hade knappt några frågor, men de satt med stora ögon när jag sa att vi har en riktig prinsessa och en riktig kung och dessutom ett hotell gjort av bara is... Jag sjöng Mamma Mia och dansade små grodorna och visade hur stor en älg äntligen är.. men det var svårt att mjuka upp ungarna.
En liten kille tog mod till sig och frågade om vi hade bilar i Sverge. När jag sa, att det har vi, såg han lite fundersam ut.

De äldre barnen som vet lite mer har ofta mer frågor. En kille som nödvändigtvis ville veta hur det där med midnattssol fungerade, hur kan det vara sol mitt i natten? En tjej som undrade hur Sveriges nationalsång lät (jag har ni sjungit den ett antal gånger), sedan när den skrevs och VEM som skrev den. Vilket är Sveriges högsta berg? Vilken är Sveriges längsta flod? Har jag några syskon och vad betyder den där ringen över a:et? Vad äter ni på jul, har ni julgran och hur säger man fönster på svenska?

Visst känner man sig exotisk! Fast det är inte alltid det lättaste att svara...

Dagens tjeckiska:
flekat - slöa, löka
pŕesuvky - tofflor (mkt viktigt!)
"Všehnu moc Tengelovi, našemu osvoboditeli" - All makt åt Tengil, vår befriare

söndag 27 mars 2011

85 Vårförkylning?

Helgen spenderas innomhus. Huvudingredienserna är nässpray, säng, Arabela (en tjeckisk serie för barn), lite feber, vatten och Victor Hugo. Känner mig osocial, men tack och lov har jag ju Arabela så jag behöver aldrig ha tråkigt.

Får se när jag är på benen igen.

Over and out.

torsdag 24 mars 2011

84 Liten kurs i tjeckisk kultur, Del 2

Tiden rymmer, som man säger på tjeckiska. Herman var här en vecka, åkte hem igår (onsdag). Det var hårt. Men att ha besök här var fantastiskt. Fick lite nya perspektiv på saker och ting. Därför kommer här ett utdrag av de kommentarer Herman och jag skrev sista kvällen. Allt man behöver veta om man ska bege sig till Tjeckien och i synnerhet landsbygden!

  • Alltid när man gå in i en butik ska man säga "Dobrý den" och när man gå ut säger man "Na shledanou".
  • Ingen kan engelska. Nästan. Men många anstränger sig för att göra sig förstådda i alla fall.
  • Här är det lite mer praktiskt, mindre teknologi, men saker fungerar.
  • Det är artiga barn och folk är artiga generellt sett. Säger alltid "God dag" istället för svenskarnas "tjena".
  • Undvik billiga paraplyn i Prag.
  • Behåll coolheten, se inte ut som en turist.
  • Man kan dricka öl på nota. Det är lite mer avslappnat runt alkoholen, man hör inget "fjortissnack" om hur full man är eller inte är. Man pratar och dricker öl för att det är trevligt! Öl är ett dryckesalternativ, precis som vatten.
  • Blir du bjuden på "vitaminer", se till att inte vara nykterist.
  • På tågtoaletterna ser man rälsen om man tittar ner, alltså slipper man spola.

Fortsättning följer…

tisdag 22 mars 2011

83 Lyckliga tider

Krakow, trevliga människor på jobbet, besök och vårväder kantar min vardag och lyckliga dagar susar förbi. Det är varmt ute och solen har skinit på oss de två senaste dagarna. Herman är på besök och vi har utforskat hela Lanskroun plus Litomysl och Kutná Hora.


Han kom i onsdags och vi spenderade kvällen och morgonen i Prag. Jag stod där på flygplatsen en halvtimme för tidigt med en skylt med hans namn på, tillammans med en hel hög researrangörer och affärsfolk. Det kom ett helt flyg italienare innan min snygging landade och steg ut i Pragkvällen! Härligt! Vi hittade ställe att bo på och sen hann vi ta en sväng runt det viktigaste (slottet, Karluv most, torget i gamla stan) innan vi var tvungna att bege oss hem till Lanskroun. Det var en regnig dag och jag hade precis gått och blivit lite förkyld… men det gjorde inget!

Han var med på min spanskalektion och sen har jag varit ledig torsdag, fredag, måndag. Självklart så har jag presenterat honom för Lenka och de andra kollegorna, plus för Radka och Zuzana (en ny kompis, som är scout). I fredags var vi ute med Lenka och hennes vänner, satt på pivovar som alltid, hade trevligt och drack öl (jag drack vin). Herman fick uppleva lite tjeckiska alkoholkultur, och vi har spenderat en del tid med att jämföra. Men det får bli ett annat inlägg. Det blev en trevlig kväll dock, sådär bra som kvällar brukar bli när de börjar på Pivovar.

Första utflyktsmålet var Litomysl, en fin tjeckisk stad, men mer intressant var Kutná Hora. Det är en gammal gruvby en timme från Prag, där man hade en silvergruva fram till början var 1700-talet. Det var en fantastisk katedral, trevliga människor (förutom han i glass-ståndet) och bara en sån mysig känsla. Det var fyllt av antikvariat, second-handaffärer och små restauranger. Det är lite för tidigt på säsongen, så det var inte så många turister där. Dock stoppade det oss inte från att stöta på ett norskt par. Första gången i Tjeckien jag pratar svenska med någon jag inte känner. Jag och Herman bara gick runt i stan, som inte är så stor. Största attraktionen är Kostelnice, benkyrkan…

Under medeltiden dog många människor av pesten i området och de begravdes just i Kutná Hora, i närheten av en kyrka. Dessutom blev det en begravningsplats för 30 000 människor som dog i de Husittiska (på svenska?) upproren på 1400-talet. På 1500 blev det ett litet problem, det var ju ca 40 kubikmeter människoben. Vad gjorde man? Man började stapla benen innuti kyrkan. Det blev 6 stycken hyfsat stora pyramider, endast med människoben. På senare år köptes platsen upp av en väldigt rik man och hans träsnidare fick en idé. Varför inte dekorera kyrkan med de där benen? Och så blev det. Så nu kan man bara se 4 av pyramiderna, men resten av benen doppade han i klorkalk för att desinficera och bevara dem och sedan byggde han girlanger, en enorm takkrona och diverse dekorationer av dem. Detta kan nu beskådas för bara 60 tjeckiska kronor (25 sek). Information på svenska finns tillgänglig och du får fotografera hur mycket du vill.

Dagens tjeckiska:

Prohrat – förlora
Vyhrat – vinna
Zkazit – förstöra, fördräva
Pyramida - pyramid

lördag 19 mars 2011

82 There and back again – krakow över en helg

Fyra volontärer var vi när vi gav oss iväg målet var Polen och Krakow. Det billigaste sättet att ta sig dit är att åka tåg till gränsen, sedan gå över bron till Polen och in i Polský Tesin, för att sedan därifrån åka buss till Krakow. Inte så komplicerat kanske, men vi gick lite vilse. Träffade två kanadensare som också gick vilse men till slut visade två polska tjejer oss vägen till busstationen. Det var en ganska ordentlig promenad…

Framme i Krakow så letade vi reda på vårt boende, jag hade hittat två studenter på Couchsurfing och hos dem bodde vi. De hade att litet rum där vi fyllde golvet med madrasser. Perfekt, de var trevliga och det blev himla billigt dessutom. Vi blev bjudna på starkt kok-kaffe på morgonen och dessutom på en typisk polsk maträtt, en gryta med kål och kött. Mnam mnam, som man säger här. Mums!

Under två dagar strosade vi runt i stan. Tittade på hus och människor, käkade frukost i en park och bara njöt av att vara i stan. Att göra sig förstådd i grannlandet här är inte det enklaste fick vi erfara, fast några ord förstod vi i alla fall. Tack Lonely Planet för all hjälp!

Krakow är itne fyllt av krokodiler, som vi först trodde, utan av drakar… enligt legenden bodde det en sådan under slottet. Det var ingen som kunde få stopp på draken och den åt människor, men när den åt upp prinsessan så var folket helt enkelt tvungna att göra något. Så en skomakare steg fram och han hade en ny ide… han fyllde att dött får med svavel och gav det till draken. Sjävlklart var draken så dum att den åt upp fåret, vilket slutade med att draken blev törstig. Så törstig att han drack vatten ur floden ända tills hans sprack. Och där var drakens välde över.

På måndagen var vi i Oswecim, i koncentrationslägret Auschwitz, och sedan blev det en lång och oplanerad (men ack så billig) resa hem till Lanskroun igen. Men den historien får ni höra en annan dag.

söndag 6 mars 2011

80 Helg!

Vad gör man på helgerna i Lanškroun? Inte vilar jag i alla fall. Kanske är en bra idé ibland dock.

Det startade tufft med en övernattning med 9 ungar, det var jag som planerat den och temat var pirater. Den blev av denna gången, fast det var egentligen för få barn. Folk anmäler sina barn och sen dyker de inte upp. Glömmer att sjukanmäla så vi vet aldrig riktigt om alla kommer eller inte. Men 9 barn räckte definitivt. Vi följde inte min plan helt, Lenka räddade det hela med att hitta på lite nya lekar och det blev helt ok till slut. Barnen vad nöjda, och vi med, så det är väl inget att klaga på.

Det hela var lite annorlunda än hemma på scoutövernattningarna. Barnen var inte med och lagade maten över huvud taget, och middagen bestod av fattiga riddare med senap och en liten skiva tomat. Frukosten var inte bättre, det serverades (färdigbredda!) mackor med smör och marmelad eller mjukost. De kunde inte läsa en karta och vissa av lekarna som brukar gå hem hos våra miniorer fungerade inte alls här. Tuggummit provade vi inte dock, hehe. Men helgen slutade bra, de hittade skatten och alla barnen kom hem med rätt föräldrar. Tror jag i alla fall.

Jag gick hem och sen vidare till tjeckisk/svensklektion med en kille som vill lära sig svenska. Sen hjälper han mig med min tjeckiska. Perfekt. Det blev en kopp te med Radka och dagen blev perfekt när jag gick på bio på kvällen. "Luftslottet som sprängdes" visades på Lanškrouns bio, med tjeckiska undertexter! Yes! Jag pratade en stund med personalen om filmerna och sen var det rätt härligt att höra lite riktig svenska i biomörkret. Kul att läsa översättningen! Blir lite lycklig av att återse svenska trafikskyltar och lite svensk kultur, när den är som bäst.

Efter bion hamnade jag utanför, jag halkade in som på ett bananskal i en konversation. En tjej som jag blivit presenterad för innan, hon stod där med sina kompisar och drack "vitamini" ur petflaskor. Hela gänget var i min ålder, trevligt med lite nytt folk och kvällen slutade med att vi smög in gratis på ett discotek i stan. Blir inte bättre än så.

Slutligen, bara för att göra all glädje lite större får jag besök, om bara 10 dagar. Kan knappt bärga mig!

fredag 4 mars 2011

79 Vad svarar man på det?

Så efter att man översköljs av positiva kommentarer om Sverige, vad svarar man? Att vi är så himla bra?

Jag säger inte att Tjeckien är ett dåligt land, men i Sverige har vi en helt annan situation. Jag har så svårt att ta emot allt beröm. Alla historier om hur fantastiskt Sverige är. Ska jag börja prata om klyftorna i samhället som bara blir större? Eller om arbetslösheten? Om alla människor som faller mellan stolarna och hur mycket pappersarbete som krävs för saker som i Tjeckien inte betraktas somså stora?

Vi är inga supermänniskor. Jag vill inte jämföra, hatar den där sprickan det skapar mellan mig och andra när jag, händelsevis, klagar på vissa saker i Sverige. Om att jag inte vet vad jag ska studera, att jag tänker försöka något och sedan prova något nytt om jag inte trivs. Här har man inte en andra chans till universitet, utan att betala ganska stora summor pengar. Studiebidrag existerar inte. Jag vill inte påstå att folk är avundssjuka, men när folk vill veta är det jobbigt att svara. Jämföra en lärarlön här i Tjeckien med en svensk lön… det är jobbigt. Det är aldrig roligt att prata om pengar.

Min "lön" här i Tjeckien är inte alls mycket lägre än de jag jobbar med. Det känns pinsamt.

Vilket i-lands-problem jag har. Men jag vet inte hur jag ska hantera det.

onsdag 2 mars 2011

78 Det fantastiska Sverige… eller?

Vad är Sverige för en tjeck? Vad tror de om vårt avlånga land? Eller rättare sagt, vad VET de om Sverige?


När man kommit förbi de första kommentarerna, om ABBA och hockey, så är det något som alltid dyker upp. I majoriteten av alla konversationer jag har haft om mitt hemland säger folk att det är kallt. Det gör att vi svenskar är några slags supermänniskor som aldrig behöver ha ordentliga skor eller varma kläder. När jag hade fyra par strumpor på mig i december (vi stod utomhus i minusgrader i 4 timmar, det behövdes) så skrattade de och sa att jag kan ju inte vara svensk, jag frös ju! Summa summarum: Svenskar fryser aldrig. Kanske får jag erkänna att jag spätt ut den fördomen lite genom att skämta om det, men i alla fall. För mig ska det aldrig vara kallt, för jag kommer ju från ”landet Minusgrader”.

En annan fördom jag har märkt är att de tror att vi är väldigt hälsosamma. Det finns ett smink här, som marknadsförs som ”Svenskt naturligt smink”, och de ser oss som friluftsmänniskor, som är ute i skogen och plockar svamp och så vidare. Kan höra samman med en annan föreställning om Sverige: det är väldigt rent. Det finns inget skräp i skogen, inga utsläpp knappt och så vidare. Vissa säger att vår skog är tätare just för att den är renare, andra har läst om hus som är energineutrala och att vi skapar el av sopor (den du, Katarina!).

Kan tilläggas att jag har hört många kommentarer om hur bra den svenska skolan är, hur fantastiskt det är att vi får lunch gratis ända upp i gymnasiet (här betalar barnen för maten) och inte minst hur hela det svenska systemet är så bra! De undrar hur det gick till?

Men förutom kylan finns det alltid negativa tankar om hur dyrt det är i Sverige (men hur vi tjänar mycket mer!) och framför allt hur dyr alkoholen är. Så kanske är det inte värt ett besök.

Summan av kardemumman: Svenskar har otroligt bra rykte. Vi är supermänniskorna från norr som står emot allt och har byggt ett land där alla är lyckliga.

Dagens tjeckiska:

Vrchní – kypare (från den fantastiska filmen Vrchní, prchni från 1981)
Inkassovat – inkassera
Vyjit po schodech – gå uppför en trappa
Sejit ze schodů – gå nerför en trappa

tisdag 1 mars 2011

77 Masopust!


I lördags började fastan här. Ok, ingen fastar egentligen, men man gillar att fira lite i alla fall. Varför inte? 

Det kallas masopust, maso betyder kött och pustit betyder ”undvika” eller ”utesluta”. Så innan fastan så har man fest med så mycket mat som möjligt! De hade slaktat en gris som hängde på en ställning och skar av bit för bit av djuret och de stod där och lagade till ”jitrnice”. Det var korv plus någon slags pastej som bestod av 60 procent fett och sen lite köttbitar. Det var ungefär lika gott som det låter… funderade dessutom på hur lagligt det vore att göra så i Sverige.
Har star de och tillagar kottet, bara bakbenen av grisen ar kvar ....

Det var marknad också, med godis och pepparkakor, vin och likör, korv och kläder. På den stora scenen var det uppträdanden, med stans blåsorkester (misstänker att det är lika mycket jaktlag som blåsorkester…) och kören. Nästan alla i kören hade klätt ut sig och innan de sjöng så hade de ett litet paradtåg runt stan! Det var några som spelade musik, de hade fioler och dessutom en basfiol de bar runt på. Längst fram (efter polisbilen) var det ett hästspann och där satt Baccus, vinets gud, och hans fru. De sjöng och spelade, de gick nog runt en timme i alla fall. Det var runt 50 personer i tåget och man kunde se giraffer, soldater, en kungafamilj, häxor, indianer och Döden. De säger att under dagen så är det Baccus som bestämmer, borgmästaren lämnade stadens nyckel till honom, så under masopust ska det ätas och drickas mycket! Vilket det nog gjorde… :)
En liten bit av paradtúget som gick genom stan, har ar de pa torget, framfor stadshustet! Kan tillaggas att vadret var perfekt... :)

Det är så det går till i små städer här i Tjeckien. Nere i södra delen av landet (Moravien) är det mer traditionellt, lite mer som Sveriges Dalarna, men de har en del firanden här också, för Lanskroun ligger precis på gränsen mellan Böhmen och Moravien (?) och har därför en hel del små festivaler. Under kommunisttiden så var de tydligen förbjudna men efter självständigheten så har de kommit till liv igen. Så nu firas masopust för fullt, återigen.

Under helgen blev det en hel del utgång, satt hela lördagskvällen på Pivovar och pratade bara tjeckiska! Jag var där med Lenka och hennes fästman och sen kom massa av deras/våra vänner dit så det blev full rulle och jag kom hem halv tre. Kan det bli bättre än så? Morgonen efter var inte den bästa, men sen var jag på en liten fest för barn i en by 20 minuter härifrån. Sålde godis och tittade på massa söta små ungar som sprang runt och dansade, även där utklädda. 
 
Alla ungarna pa maskeraden pa sondagen... sa sota! :)
Tjeckerna vet hur man gör för ett liva upp den annars så tråkiga månaden februari!