söndag 29 maj 2011

100!!! Nu laddar jag upp....

Såhär kul har vi det på jobbet :)
Här är en arg spelsin och en glad Lenka!
Inlägg nummer 100, det är inte illa! Samtidigt som problemen med bloggen mirakulöst löst sig och jag kan återigen skiva med min dator. Inte så illa.

Denna helgen har jag tgit det ganska lugnt, var ute med Ilaria i torsdags, åt middag på en brygga vid dammarna här i närheten. Det var riktigt fint, lite kallt i luften men utsikten och solnedgången var underbar. Hon var med på min sista spanskalektion och det blev lite konversation av den. Sen i fredags såg jag på film och igår var jag på Lenkas möhippa :) Vi var på Zumba en halvtimme, specialbestäld för oss 8 tjejer och sen var den halvtimme jumping, som går ut på att man hoppar på ett speciellt sätt på en liten studsmatta. Sen var vi hos henne och spelade spel och pratade. :) Det var Lenka själv som planerat möhippan och hennes tjejkompisar hade inte planerat något speciellt alls, lite skumt tycker jag. Men så går det till. Jag planerar något till henne, när vi åker till Budapest tillsammans nästa vecka istället!

Idag ska jag baka kakor inför min lilla hejdåfest på jobbet imorgon, plus några för Lenkas bröllop. Blev nybakade scones till frukost, pratstund med min kära mor och kaffe utomhus med grannarna. Ska baka en omgång havreflarn och sen gå ut och sätta mig i solen igen. Sen blir det kokostoppar, kladdkaka (igen) och/eller chokladbollar. Måste dessutom gå och köpa lite ost, kanske göra några små mackor och så blir det nog lite vin också. Fest ska det vara! Funderar på att ge dem någon liten present, men jag vet inte riktigt vad. Något svenskt, men lite personligt... någon som har en ide? :) Att ge dem varsin kopp med en bild på mig och en bild på kungen? Att ha på kontoret? :)

Slutligen planeras det. Inte bara resa söderut och bort utan även resa norrut och hem. 20 juni...

Veckans tjeckiska:
To teda ne! - inte alls så! det går inte för sig!
hrst - handfull
Slevák - spöregn
Pochvalit - ge en komplimang
Ježiš Maria! - Jösses Amalia! (litt. "Jesus maria", flitigt använt!)

onsdag 25 maj 2011

99 Försenad video.. men här är den!

här är min lägenhet! videon är inspelad för en månad sen ungefär, precis innan påsk som ni nog kommer se. men lägenheten är likadan :)


(Den är ganska lång, tog sin lilla tid att ladda upp... :)

tisdag 24 maj 2011

98 Sommarkänslor!

Nu är det saker på gång! Sista tiden i Tjeckien rinner iväg, som jag alltid skriver, och det är ganska skönt. Allt rullar på. Farmor och pappa var på besök i helgen, vi var på marknad, en helt enorm marknad kan tilläggas. Det var varmt, vi var nog uppe i 27 grader några timmar och jag har en fin solbränna som kan bevisa det!

Jag har varit ute massa i skolor den senaste tiden, här är en bild när jag sitter och pratar om Victoria och Danien, vår egen askungesaga... lite måste man få överdriva tycker jag. Imrgon blir sista skolan, ute i Tatenice. Aw.

Denna veckan är det sista workshopsarna som gäller, sista engelskan och spanska och sen nästa tisdag, den sista i månaden så avslutar jag den andra engelskakursen. Det är lite skönt på ett sätt, men samtidigt lite sorgligt. Känns som att jag faktist lärt mig ganska mycket, jag hoppas att de lärt sig något de också. Det är härliga grupper jag har haft! 

 
I helgen så var den Barnens dag också, det var ett litet lopp de sprang och sen fanns det aktiviteter för barnen. Jag målade ett stort pussel med massa djur och det sågade Jerda (grannen) isär och jag hade hand om det. Det var poppis! Här ser ni en liten kille som la mitt pussel, snacka om att jag är stolt! Jag hade kö till det konstant i två timmar säkert, stekande solsken och tjeckisk popmusik i bakgrunden. Dessutom spelade de två av Basshunters låtar på SVENSKA! Man kan ju inte annat än bli lite glad av det. Trodde aldrig jag skulle säga det om Basshunter... men svensk musik i det land så långt borta.Det är ju nästan långt borta i alla fall. 

I fredags bakade vi kakor ocksa, med Lenkas familj och släkt. Det ar infor brollopet, tror det blev en uppat 1000 kakor, smördsegskakor med olika fyllningar. Det skulle kavlas, skäras, kluttas ut fyllning, läggas på romrussin och knytas ihop innan man penslade, sockrade, hade in dem i ugnen och slutligen sockrade dem igen. Bruden fick inget göra, bara sockra dem for att fa ett sötare liv. Vi var 10 personer och det tog nog i alla fall 6 timmar innan alla var klara. Puh. Men med lite vin blev allt sa trevligt så! 



Bloggen fortsätter krångla, jag skriver från jobbet nu. Ska försöka fixa det på något sätt, men jag vet inte vad man ska göra. Trodde blogger var bättre än så. 


Dessutom har jag nu hemresedatum... 20 juni rullar jag in pa kanlmar centralstation. Med tåg, ända från Tjeckien. Köper biljetten 10 minuter innan avgång, allt enligt tågpersonalens råd. Vad sägs om det? :)

tisdag 17 maj 2011

97 trubbel pa linjen

har blivit lite daligt med inlagg den senaste tiden, mest for att min dator har bestamt sig for att inte logga in pa min bloggsida. Om nagon kan forkara for mig varfor vore jag tacksam...

Jag har varit ute och rest de senaste tre helgerna, Wien, Bratislava och nu senast Wroclaw. Harliga tider! jag har akt med Ilaria, den italienska volontaren och traffat massa folk overallt, vi har rest med couchsurfing och verkligen rest budget, sa nu har jag lite resurser over till nasta resa. Man maste ju passa pa nar man kan helt enkelt!

Vad som varit bast vet jag inte, men att aka sjalv till Wien var en upplevelse, likasa resorna till och fran Wroclaw och Krakow. Att ga runt i ett Bratislava som var fyllt av finnar som skrek "Soumi!!" over hela stan och att hamna pa en utstallning  om videokonst i Wroclaw ar ogonblick som jag kommer minnas. Sag ett museum i Wroclaw som var galet likt Kalmar Konstmuseum ocksa, lite mystiskt. Fick med mig en brochyr hem!

Annars ar det bara tva veckor kvar med workshops, och sen blir det budapest, Ljubljana och Zagbreb, hoppas jag innerligt. Men forst tva veckor i stan med mohippa, kakbak, fest pa jobbet och saklart brollop! :) har redan hittat en klanning... lite tur hade jag allt.

Snart kommer det nog lite bildre ska ni se... :)

Och om blott en manad och nagra dagar ar jag hemma igen. Puh.

fredag 6 maj 2011

96 Spontantitet och ř

Allt  blir inte alltid som tänkt. Ibalnd ändras planer, ofta skapas nya och det är inte alltid de går i lås.

Mitt stora projekt för veckan är lära mig uttala bokstaven ř. Ř. Det är en blandning av ett sj-ljud, närmare engelskans "s" i "pleasure" (skrivs här ž), och spanskans rullande rrr. Kan man båda betyder det absolut inte att man kan balnda dem. Jag kämpar och jag tror jag kan få till ett ganska tydligt Ř, om jag får liksom hoppa in på bokstaven från ett litet "e" eller så. Men att sedan kombinera Ř i ordet přijet (betyder anlända, komma) blir lite mer kmplicerat. Ännu värre när det är KŘ eller DŘ och jag låter som ett spottande ånglok varje gång jag ens försöker. Känner mig inte så ledig i språket om jag försöker uttala det. Men de säger att om jag bor här i 10 år kanske jag lär mig, men att jag försöker med Ř låter lite bättre än om jag kör på att bara uttala ett lite annorlunda ž. Känns som ett bra stöd.

Jag har fått ressjuka, är beroende och det känns som att jag måste se allt nu den sista månaden. Mycket planer, lite tid. Men imorgon blir det Bratislava i alla fall. Idén kom upp i tisdags, Ilaria bestämde sig för att hänga med mig. Ni som känner mig vet nog hur det gick till. ("Jag vill åka till Bratislava, funderar lite på det. Hänger du med?" ). Så så blev det. Inget napp på couchsurfing, så hostel bokades för 10 minuter sen. Lite tur såhär i hockeytider. Hur sagan slutar får ni höra en annan dag, för nu ska jag sova.

Sussa sött!

måndag 2 maj 2011

95 Häxbränning, utflykt och tillbaka till jobbet

Wien var underbart. Jag åkte ensam, genom Couchsurfing hittade jag en värd som jag bodde hos, en tjej som också bott i Spanien och pratade spanska, så det blev språket för helgen. Vi susade genom Wien på cykel, såg nationalbiblioteket, nationalmuseet och Palmhuset (?) utifrån. Vi var inne i Stefansdomen och sen åkte vi ut till en ekologisk restaurang i utkanten av centrum. Hon bjöd in mig till sin pojkväns takterass med utsikt över hela staden och på kvällen satt vi hos hennes vänne roch drack vin. De pratade grymt bra engelska allihopa och flera av dem pratade spanska också, en sån tillfällighet! Jag trivdes som fisken i vattnet. Konstigt hur bra vän man kan bli med någon efter bara 24 timmar tillsammans.

Är nu dessutom ganska uppdaterad om Österrike. Ett land jag inte visste något om alls innan. Förutom Saltzburg och Sound of Music då såklart.

Sen hem med tåg, bara 4 timmar och sen var jag hemma i min lägenhet igen. Men inte en stunds vila blev det, jag cyklade igäg i ösregnet till Lenkas by, 10 min på cykel, och där satt de och tittade på hockey och åt grillad makrill. Mumma! Det var sista april och här bränner man häxor, och mycket riktigt hade de en häxdocka som de brände upp. :) Förutom den lilla detaljen att Sverige förlorde mot Norge för första gången på 60 år så var kvällen hellyckad :)

Men nu är jag tillbaka på jobbet. Sista månaden med spanska och engelskakurser, om två månader är det slut. Och jag som inte ens köpt biljetter hem. :)

Helgens tjeckiska
häxa - čardodejnice
fördom - předsudek
glödlampa - žarovka