lördag 26 februari 2011

76 Har ni ”rohlik” i Sverige?

Gårdagen bestod av en två timmar lång skolpresentation, en engelsklektion för barn och en spansklektion för mina duktiga elever. Puh.

Igår förklarade jag allt om prinsessan, om kungen och ishotellet. Kanske överdriver jag lite. Berättar om hur "vi" vinterbadar, om midsommar och om hur mycket skog det är. Hur kallt det är på vintern, fast det gör det ju lite mer intressant, tänja lite lite på sanningen. Bara lite. Sen ställer barnen många frågor. Vad heter hon? Vad gör prinsessan? Vad har ni för hus i Sverige? Har du några syskon och vilken är din favoritfärg? Sportar du? Vilken är din favoritbok?

Igår fick jag dock en ny fråga: Har ni "Rohlik" i Sverige? Detta är något av ett fenomen, det eviga ätandet av Rohlik. Det är ett slags bröd, men man kallar det aldrig för bröd (Chleba) utan alltid "Rohlik". Det ser ut som en giffel, 2 dm lång och liksom ihoprullad, den är rund. Vitt vitt bröd. Det finns grövre varianter men de är inte så vanliga. De delar den aldrig utan man lägger smör/creme fraishe direkt på undersidan av den, sedan massa korv, skinka eller ost. Vissa plattar till den först, trycker ihop brödet för att göra det lite enklare att hantera. Det har också fått ersätta korvbrödet. Man köper det i påsar, folk kommer bärande med 15 stycken på en gång. Vet inte riktigt hur länge det kan vara gott, det blir ganska snart torrt, men de kostar bara 50 öre styck på vissa ställen, så det är ju inte så farligt…

Är man på fest ser man Rohlik, Lenka äter det på jobbet, på utflykter, till soppa, överallt har Rohliken invaderat Tejckien. Och jag får inte smaka! L

Nästa fråga jag fick var: Vad blir det om man skriver "till Linnea" på tjeckiska? Hur kan jag sätta dativ eller accusativ på ditt namn? Linneě eller Linneu? Det blev till slut "Pro Linneu". Och en annan kille ropade på mig: Linneo! Det är jag det. Linnečka Hagblomová, hur låter det?

tisdag 22 februari 2011

75 Česky hezký

Det har blivit dåligt med uppdateringar den senaste veckan, jag har haft lite annat för mig. Försökt ta tag i min tjeckiska igen, jag har varit ute i en skola till och nu på torsdags ska jag vara lärare under tre lektionstimmar för en tredjeklass. Prata om Sverige, min plan är att visa dem lite Bamse, måla renar, prata kungligheter och eventuellt göra chokladbollar. Något interaktivt, inte bara prata, sa läraren. Har några lekar på lut om jag behöver fylla ut med något.

Det är så det fortsättar nu. Jag hoppar in där det behövs och har haft extra engelska med en av våra barngrupper i "Happy English", de är 7-8 år gamla. Imorgon blir det en och en halv timme engelska med vuxengruppen. Får se hur det går. Allt växlar mellan att inte alls veta vad jag ska göra till att ha massa på samma gång. Upp och ner.

I helgen tog jag en tur till volontärerna i Rychnov och sedan Nachod, två städer inte allt för långt bort. Trevligt folk, lite nya miljöer! Plus att vi åkte till Polen! De bor bara 15 minuter från en polsk stad som jag inte minns namnet på och dit åkte vi! :) Tog en promenad i det iskalla vädret och sen gick vi till simhallen där… det var himmelriket att sitta i jacuzzin. Spännande var också att man betalade tiden man var där inne. Först köpte man en timme och sen var man tvungen att betala typ 50 öre per minut extra man var där inne! Inkluderat tiden det tog att duscha och byta om… gillas inte.

Imorgon är det fest på jobbet igen, Iva fyller år och Lenka hade just namnsdag så det ska firas! Med något gott i ett glas och nog med fika för ett helt kompani.

Slutligen måste jag berätta att jag har hittat en reseguide över Sverige, på tjeckiska. Det är spännande läsning, må ni tro! De beskriver ingående begreppet "lagom" och "ordning och reda" exempelvis. De beskriver Kungsgemaket i Kalmar Slott som en riktig pärla och nämner den hemliga utgången på dasset. Att Erik och Johan var rivaler och att slottet har allt ett riktigt slott borde ha. Härligt! Att de dessutom tipsar om pajerna på Kullzenska, det är bara för bra!

tisdag 15 februari 2011

74 Maskerad och linvistik

Sedan veckor har Lenka planerat att hon och hennes gymnasievänner skulle gå på maskerad. Hon bjöd med mig och Ilaria, den italienska tjejen, och i lördags var det änligen dags! Jag hade köpt orange garn och fick lite ståltråd av grannen så jag hade ganska prydliga och långa flätor, köpte en klänning på Second hand och drog på mig strumpbycor, ena sidan grönt och ens sidan blått. Snyggt snyggt. Ni kan ju ana vem jag skulle föreställa :) det var en helt ok kostym måste jag säga, men andra hade lagt så mycket mer energi på sina! De som imponerade mest var nog Shrek-gänget. De var 7 pers kanske och alla var en figur ur Shrek-filmerna. Inte undantaget varken åsna eller pepparkaka. Sedan var det en man som var en te-påse i jätteformat, en galen hattmakare, Simpsons, massa pirater och häxor. Till och med Batman var där. Riktigt imponerande måste jag säga. Ilaria var soptunna, med fasthäftade plastförpackningar på klänningen och en papperskjol målad som en soptunna. Fiffigt!

Det var ute i en liten by utnaför stan (ännu en gång), bara 200 meter från Lenkas hus så vi sov över där, åt frukost och pratade lite till innan vi begav oss hemåt Tittade på Pat a Mat, tre avsnitt med de där hantverkarna/männen som alltid bara misslyckas med allt. Ett tjeckiskt barnprogram, det gick i Sverige också när jag var liten, fast jag gillade det aldrig. Nu är det kul för att det är tjeckiskt (fast gubbarna säger aldrig något…). Men i alla fall, trötta men glada åkte vi hem igen. J

På söndagen åkte jag med Radka till Olomouc, träffade några av hennes vänner där och sov över i hennes lägenhet. Det är en stor tvåa, med ganska stort kök och dörren till duschrummet går inte att stänga. De är 4 personer där, med en extrasäng i köket. De har tre djupa tallrikar, ingen skärbräda och lampan i trapphuset släcka efter 15 sekunder och lämnar en i komplett mörker när man är mitt i trappan. Jösses. Det var intressant att se den, de tar nog inte så väl hand om den. Övernattningslägenhet är ordet… Inte riktigt standard enligt mig. Vi lagade lite soppa och gick sen på Zumba innan vi gick ut till en irländsk bar mitt inne i Olomouc. Det är ganska litet centrum och allt andas student-känsla. Alla unga människor på morgonens spårvagn och de stora universitetsbyggnaderna. Det är känsla det.

Radka och hennes vänner pluggar lingvistik, de flesta av dem. Gillar de det? Nej? Men jag ska få låna lite böcker av Radka på ämnet, se vad jag säger om det. Men troligen kommer jag sluta som statistiker. Velar och velar men jag kan fortsätta så i 2 månader till om jag måste.

fredag 11 februari 2011

73 Ahoj piráti!

Tiden flyger förbi och februari har gjort entré för länge sen. Halva min tid i Tjeckien är över, bara 4 månader kvar och det känns lite läskigt. Som tur är har jag sommaren planerad (slottet och World Scout Jamboree!) och sedan hösten ska snart fyllas av studier. Där är jag desto mer osäker, vad det blir är ännu för tidigt att säga. Men en plan börjar skapas i mitt huvud.

Jag har nu satt igång med mina egna projekt på jobbet!

  1. Pirathelg (känns det igen? Hehe). Nästa helg har jag planerat en övernattning på DDM för barnen, Lenka hjälper till och kommer med idéer. Hon är ganska bestämd, och vi har lite olika åsikter om hur det hela ska se ut. Jag är inte så mycket för att barnen ska tävla om allt, men det är hon (och de flesta i Tjeckien). Men vi ska i alla fall ha lekar och tävlingar, man måste samla alla pusselbitarna för att slutligen hitta skatten "Eduardo Sanchez" gömde någonstans i huset…
  2. Ut i skolor! Jag har bett dem kontakta olika småskolor runt om i området. Min plan är att prata lite om Sverige, svara på tusen frågor om husdjur och julfirande och sen leka lite engelskalekar med barnen. Uppmuntra dem till att lära sig engelska! Nu är min tjeckiska tillräckligt bra för att kommunicera på deras språk… fast mycket fattas. (Fy bubblan för det)

Igår var jag ute på ett skolbesök, var mest med i klassrummet när de klippte och målade Europas geografi, men sjöar, hav och länder. Det var en tävling i vem som kunde göra den finaste europakartan… barnen ställde en massa frågor men jag tror läraren var med intresserad av alla. Undrade om folk gillade kungen, för inte alla i Tjeckien gillar presidenten… En annan fråga var hur svenska grundskolan fungerade. Måste tilläggas att han använde det svenska ordet "grundskola", var han nu lärt sig det. Lite annorlunda människa, men trevlig. Det blev en och en halv ganska intensiv timme i klassrummet.

En annan händelse är att jag har blivit reseplanerare! Eller i alla fall assistent till en… igår kom en man förbi och ville prata med mig och det visade sig att han och 39 tjecker till skulle åka till Lofoten i sommar. De försökte hitta boende i Sverige, men fick inget svar per e-post. När han hörde att det fanns en svenska i stan så tänkte han att jag kanske skulle kunna ringa dem och fråga. Så jag ska idag ringa till Ljungby och Kramfors och försöka boka sovplatser till 40 pers. Man vet aldrig vad som väntar runt hörnet.

Tjipp och hej!

måndag 7 februari 2011

72 Helg i Ustí nad Labem

Det har varit en helg i resandets tecken. Fredagen bestod av en resa till Pardubice med jobbet. Det var jag, Lenka och Ilonka som tog med oss 25 barn till Pardubice, det är en resa på 1,5 h med två tågbyten. Väl framme gick vi 20 minuter till en biosalong och tittade på den senaste Harry Potter-filmen. De hade hyrt en salong för bara oss, ganska häftigt! Fast vi vuxna tittade inte på filmen, utan satt utanför och pratade. Vi samarbetade med en annan organisation, i närheten, så totalt var det 50 barn och vi var 7 vuxna. Jag och en annan volontär från den andra organisationen tog en sväng runt stan. De hade ett fint slott, som alltid! J Tjeckien har ganska många fina slott. Lite för många kanske?

Men redan gick bra. Vi tappade bort ett barn utan att märka det dock. När vi satt utanför kom det en kvinna med ett av våra barn i handen. Hon sa att han hade stått mitt i shoppingcentrumet alldeles ensam och gråtit och hon hade hjälpt honom tillbaka. På något vis hade han smugit sig ut ur biosalongen, vi hade inte märkt det, och inte hittat till toaletterna utan gått vilse. Stackarn.

På lördagen tog jag tåget återigen, men denna gången ensam och till Usti nad Labem. Det tog 4 timmar att komma dit, det ligger en timme norr om Prag. Jag hälsade på en volontärkompis där och hon visade mig runt stan. Usti ligger precis i en dalgång, genom den flyter Elbe (Labe heter den här) och det är en så vacker plats. De har ett gammalt slott (som tyvärr var stängt) som är placerat på en liten kulle precis vid vattnet, ganska effektivt beskydd för 500 år sen kan jag tänka mig. De har en kyrka som är sned, tornet lutar lite… mystiskt. Sen hjälper det ju inte att de byggt ett shoppingcentrum precis runt om den gamla kyrkan. I övrigt är det en ganska industriell stad, men med ett fint torg. Precis som alla andra tjeckiska städer. Jag ser temat nu.

Vi tog det lugnt, kollade på film och hade det riktigt trevligt! Fast anledningen till mitt besök var en annan. Ilaria, min italienska vän, hade precis haft sitt mitt-seminarium (som jag hade 2 veckor sen) i närheten och deras plan var att åka till Terezin efter. Jag ville också dit så jag passade på att hälsa på i Usti. Men på söndagen möttes vi upp och tog bussen till Terezin.

Det var tungt. Terezin är ett gammalt fort från 1700-talet som tyskarna gjorde om till getto för judar. Den andra delen gjordes om till koncentrationsläger för politiska fångar. Främst tyskar som protesterade, men där fanns folk från flertalet länder vet man. Även judar hamnade där, ofta för en kort tid innan de transporterades vidare österut till andra förintelseläger. Solen sken och allt kändes overkligt när vi steg in i allt detta. Vi fick en guidad tur (tänk att jobba på ett sånt ställe…) och han förklarade vad allt använts till. Hur man använde Terezin i propagandasyfte, representanter från Röda korset var där och tittade. Fasaden var en sak och det som pågick en helt annan. Det går inte att förklara med ord. Att stå mitt i det man sett på film och läst om. Det går inte att fatta. Jag är "glad" att jag varit där, men det var skönt att lämna stället. Nuförtiden är det en vanlig stad igen. Liten och fylld av monument, men folk lever valiga liv där nu. Jag förstår inte hur.

torsdag 3 februari 2011

71 Världen i bilder - Senaste veckorna

Österrike igen! Det var vårt gäng, här är nästan alla med på bild.  
Vi åt i såna här fjällstugor, så österrikiskt det bara kan bli.

De hade kossor ute i alla delar av skioområdet, med loggan på. Måste vi ju ta kort på! Så detta är före....

...och efter. Hoppsan. Trillade bara lite.

En fin januaridag i Lanskroun, här är utsikten från mitt fönster... :)

Efter träningskursen tog några av oss en tur i Harlickuv Brod, finfint väder! Här är Mirjami, Berit och Tine. Åt på ett cafe de kominerat med pizzeria Gott och minst sagt intressant. Fint gammalt torg.

tisdag 1 februari 2011

70 Swedish days


Jag har blivit svensklärare. En kille som kommer från Lanškroun skrev till mig och sa att han höll på att lära sig svenska och ville ha lite hjälp. I utbyte får jag tjeckiskalektioner! Vi kör språkutbyte, tamdem, och det var riktigt trevligt. Så länge jag får prata tjeckiska och lite svenska så är jag nöjd. Vi översatte en bit ur bloggen. Hade missat lite bokstäver, hehe, plus att ord som "peppvecka" inte kanske tillhör den viktigaste delen av ordförrådet. Så söndagen spenderades med språk, mat, språk och film. Sense and Sensability, tre timmar miniserie. Åh, vad romantisk.

Sen på måndagsmorgonen steg jag upp tidigt, åt min yoghurt och tog bussen till Bistřec. Där ligger det en låg- och mellanstadieskola och de skulle ha ett specialprojekt: "Švedský den". Ag var, inte helt förvånande, huvudperseonen. Svarade på massa frågor om allt mellan hur många invånare det finns i Sverige till hur gammal min pojkvän var. Pratade svenska traditioner och lärde dem räkna till fyra på svenska. De hade så mycket frågor, hela tiden! Hade så roligt, fast det var lite nervöst när jag insåg att jag skulle ha hand om en grupp alldeles ensam. Det var fem grupper, det var fem stationer (varav jag hade en) och varje station varade i 30 minuter. Ganska lagom, hann med det jag ville J

De andra stationerna bestod av det de känner till om Sverige. Kan ni gissa vad? Ni får gissa nu, så avslöjar jag det rätta svaret om några dagar… Den som gissar rätt vinner en tjeckisk inlagd gurka eller en rundtur i antingen Lanškroun eller Prag. Men ni måste gissa först!