måndag 29 november 2010

46 Adventní Praha

Mindre än en månad till jul, snön har kommit och jag har skaffat mig lite julmusik. Försöker komma in i jul-känslan och vart åker man då? Till Prag, tänkte jag. Rullade in i fredags och det snöade hela kvällen och natten. Träffade Tine (från Tyskland), hennes rumskompisar och fick oväntat besök av Mirjami från Finland och vi gick ut på stan. Det var fullt av lampor och juldekorationer och vi hade snöbollskrig! Jag var lite förkyld, men som tur är kan man få tag i varm glögg här också... Fast den svenska är bättre :)


Utsikten från slottet

På lördagen hade vi en plan som gick ut på att gå upp tidigt och ta oss till en annan stad för att äta lunch, men det blev inte av. Det resulterade i att jag var fullt påklädd vid 8 på morgonen. Trist att gå och lägga sig tänkte jag, så  jag tog en promenad i morgonsolen. Allt var vitt, jag gick ner till slottet och tittade ut över Prags annars så röda takåsar. Jag kunde känna kylan nypa mig i kinderna, det var så tyst och lugnt. Det enda som störde friden var en stor grupp asiater, men de höll sig ganska stilla. Jag tyckte lite synd om högvakten, en timme stillastående utanför slottet kan inte vara lätt. Men utsikten var enastående. När jag gick in på borgåden ekade min stag och jag kunde höra isen krasa under fötterna. Det kom några joggare och en sopbil (som ärligt talat förstörde lite av den romantiska stämningen..) och jag hörde Shakiras musik komma från en uteservering (vem som nu sitter ute såhär års..). Jättekallt men det var det värt.

På kvällen (efter att jag gått och lagt mig några timmar till på förmiddagen) var vi på det gamla torget i centrala Prag, med en julmarknad, de hade rostade kastanjer, glögg, varm medovina, varma kanelrullar och en enorm julgran. De hade lite traditionell musik och dans... ja jösses. Fler utlänningar än tjecker men jag tror det finns få julmarknader som kan mäta sig med den när det kommer till mysighet. Kalmar Slott möjligtvis :) Vi njöt för fulla muggar, hag och Tine kom lite sent till hennes födelsedagsfest men det gjorde inte så mycket. Vi överrraskade henne med mat och 20 personer had etryckt ihop sig i deras lägenhet. Det var en blandning av studenter och volontärer och andra utlänningar som valt att bo i Prag för tillfället. najs najs.
Staromestske namesti med migo ch Tina och julmarknad!
 Slutligen var jag ju tvungen att åka hem. Susade genom att snöigt tjeckien och tog sen en kopp te med grannarna, deras barn och barnbarn. Det var lite svårt att leka affär på tjeckiska (plus att jag var alldeles för hes) men lilla barnbarnet var charmigt :) Helgen slutade med att jag somnade mitt i Lejonkungen på tjeckiska i min nästan helt ojulpyntade lägenhet. Men snart ska stjärnan upp!

fredag 26 november 2010

torsdag 25 november 2010

44 Snön faller ner, tillibombombom….


Har gått och blivit lite förkyld, Lanka gav mig ledigt idag på förmiddagen så jag har sovit länge, pysslat lite hemma och käkat sen frukost. Ska snart iväg till min tjeckiskalektion men först ska jag äta lite hade jag tänkt. Ganska gött med en halvdag ledig. Behöver nog det ibland, jag är inte så bra på att vila på helgerna… Det finns så mycket annat att göra då. Frågan är alltid om jag vill stanna i Lanskroun och träffa Lenka och Radka och andra tjecker eller om jag ska resa någonstans och se en ny plats. Visst är stan fin men det är skönt med lite omväxling på helgen. Har fått en inbjudan till Prag och jag är frestad måste jag säga. Eller besöka mina vänner i Rychnov kanske? Nachod? Plzen? Det finns så många platser! Tack EU för tågbiljetterna, tack EU för lunchen och tack EU för ölen och chokladen. Det är dit Sveriges EU-pengar går, hehe. Tycker det är ett bra ändamål dock.
Veckan har passerat ganska smärtfritt, lugna puckar. Vardag, engelska konversation och spanska som alltid. Inte alltid det roligaste men det är ju bara att bita ihop och göra det. Jag är ju den som kan engelska och spanska så det är mitt jobb. Lite trött på att folk tror att mitt modersmål är engelska, min engelska är långt ifrån perfekt. Jag kan också skriva fel, vet inte allt. Försöker ju få allt rätt, men det är inte alltid så enkelt. Får söka jobb som vikarie i spanska och engelska sen när jag kommer hem. Något lär jag mig ju i alla fall.
Måste ju tillägga att igår kom det SNÖ! Det är så fint….
Tjipp och hej, vi syns till jul!

måndag 22 november 2010

43 Äppel och potatisfestival

November lider mot sitt slut. Jag läser om SMHIs varningar på DN och även i Tjeckien börjar det bli ganska kallt. Jag har hört rykten om snö på onsdag, måste byta mina converse mot andra skor snart. Eller köpa tjocka strumpor. Frös lite för mycket om tårna i helgen...

Jag fick besök av Ilaria, en itlaiensk volontär som bor 8 kr och 30 minuter bort. Vi tog en runda på stan och plankade in på en konsert, vilka snillen vi var! Musiken var dock ganska dålig, men jag hade trevligt sällskap så det blev en bra kväll. På lördagen följde jag med henne hem, fick se hennes lilla lägenhet/studio som hon delar med en tjej till. Vi hamnade på en marknad där specialiteten var någon slags potatispankaka. Inte alls om raggmunkar utan nästan som sött stekt potatismos, troligen hade de även i äpplen. Mums! Varmt och skönt i kylan. De sålde även medovina, honungslikör som är himmelsk och en massa olika ostar. Plus sockervadd och pepparkakor och marknadsgodis i alla former och färger. Vi hamnade framför en liten teaterföreställning och tjeckisk folkmusik och dessutom en hockeymatch innan vi gick hem och drack te istället. Banan-te, kan tilläggas.

Arson, en ukrainsk kille kom också och hälsade på och trion blev komplett. Spännande när folk frågar "är ni från England?" och svaret blev "nej vi är från Sverige, Italien och Ukraina...". Multikultur. På kvällen hittade vi en helt ok pub med en trevlig värdinna. Vi gjorde vårt bästa för att kommunicera och ställa frågor och hon var ganska duktig på att peka, vifta och använda enkla tjeckiska ord så det gick trots allt ganska bra.

Söndagen spenderades ganska lugnt, vi tog en promenad och åt mat. Var tvungen att springa till tåget men jag kom hem och såg en film med Radka, min mentor. Hur jag hann, det vet jag inte. Tiden fylls under vissa helger, under veckorna är det jobb och jag försöker att hitta på något att göra. Känner mig verkligen fri, upptäcker hur spontan jag kan vara och jag känenr mig relativt inspirerad. Det är skönt att inte ha läxor, samtidigt som jag måste lägga mycket tid på mina lektioner. Planering. Men jag är fri, kan göra vad jag vill, resa vart jag vill. Det är fantastiskt.

zonglovat- jonglera
nuda - ha tråkigt
ples - bal

fredag 19 november 2010

42 Spansk fågel på menyn!

I onsdags var det svatek (helgdag), för det var 21 år sen tjeckiens revolution ägde rum, Sammetsrevulotionen. Det var en stor studentparad i Prag och 600 studenter misshandlades, det var droppen som fick bägaren att rinna äver och efter många fler demostrationer och stejker så blev Tjeckoslovakien en demokrati. Sammetrevolutionen kallas den för att den inte var blodig, allt gick relativt fredligt till (förutom de 600 studenterna antar jag).

Detta betydde att jag inte jobbadem utan istället blev det matlagning med grannen. Hon väckte mig vid kvart i nio på morgonen och jag gick upp och vi bankade kött, skar bacon, bredde senap  på köttet och gjorde "Spanelsko ptacek", spansk fågel. Det är köttrullar med bacon, korv, senap, gurka, ägg och lök i (missade nog något...), och när de var insatta i ugnen drack vi morgonkaffe (som för dem nog var förmiddagskaffe) och jag åt BRÖD som hennes dotter bakat åt mig. Det var sann lycka.

Sen vid tolv-tiden gick jag upp till dem igen och vi smakade denna fantastiska kreation. Gott var det. Tjecker äter förbaskat fort så det är svårt att prata somtidigt som man äter (jag känner att jag "halkar efter", blir alltid klar sist..) men det bästa är ändå att prata med dem. Lyckan i att jag faktiskt kan förstå en hel del om de bara pratar lite långsamt och att jag sen kan svara hyfast, med mitt basordförråd. Jag gillar't. kan ändå snacka lite, om vissa ämnen. Har fått höra att jag har bra "tjeckiska" meningar, ordföljden är lite spännande.

Slutligen, idag fredag, var jag på en låg/mellanstadieskola och träffade alla de 17 eleverna. Pratade lite engelska, pratade om sverige och fick ltie trubbel med att förklara vad en "spark" var. Hade en bild på Dalarna, med en dalkulla som åkte på en spark. "In Sweden we call it a kick", sa jag och fick hålla mig i skinnet för att inte börja skratta hysteriskt... :) haha. Men de förstod nog inte riktigt, de har inte sparkar här i Tjeckien. Inte i kalmar heller antar jag.. men jag brukar låtsas att Kalmar är som det lite mer exotiska norra Sverige... Jag försökte prata midnattsol och Kalmar slott med barnen, sa att vi har älgar i skogen och vi har en riktig kung och drottning. De var så söta och bäst var nog den otroligt engagerade lärarinnan.

Dagens tjeckiska:
Los - älg
Les - skog
hlavni mesto - huvudstad

tisdag 16 november 2010

41 Svedsko - Sweden i ett nötskal

Har just haft en skolpresentation, om Sverige. De ville att jag skulle snacka i 1,5h, två gånger. Jösses... på långsam engelska såklart. Temat var Sverige, men i övrigt fritt. Gjorde en liten jämförelse mellan Sverige och Tjeckiens historia, försökte jämföra lite, blev lite slott och lite bilder. Försökte få in vikingar och sånt jag jag tycker är viktigt för mig plus det de nog skulle tycka var intressant. Svårt. Lite blandad fakta om Sverie, uppfinningar, tradiditoner (inklusive en fin video från Luciafirandet i Växjö Domkyrka förra året) och kungen måste ju nämnas såklart! Sen hade jag försökt översätta Bergmans "döden-scen" till tjeckiska, vilket funkade sådär, men det var lite kul i alla fall. Plus SMK, Håkan och Bellman. Lite musikkultur. De kände igen en del i alla fall.

Problemet var att de inte kan engelska knappt. Jag pratade långsamt, en del förstod nog, men i andra klassen så pluggade hälften tyska istället (!) för engelska så de kunde ju ingenting. Hm. Hade de varnat mig innan hade jag ju kunnat försöka mer på tjeckiska. Det blev en timmes presentation för den klassen, 1,5 för den första som var lite bättre på engelska. Hoppas de minns något. För mycket info, att hålla en 1,5h föreläsning på ett språk de inte fattar... något kanske fastnade. Hade ju en rätt festlig bild med bananer. Och en bra med kungen.

Det som var mest intressant var nog att träffa de två engelskalärarna. De var trevliga, kul att prata med dem. Men vad blev temat? Först alkohol. Standardfråga "vad dricker ni på fester i Sverige?". Blandat. Lite trött på hela alkoholdiskussionen. Förklara alkoholmonopolet blir tröttsamt efter ett tag. Sen frågade jag vad de undervisade och vilka gymnasieinriktningar de hade på skolan. Det var frisör, kosmetik, mekanik och någon slags elektomekanik, plus bokbinderi. De började snacka om hur tröga eleverna där var, sa att de förmodligen inte lärde sig något... Att de inte kunde något. Så konstigt att höra... är det så hemma också? Samma inställning på flera håll, har jag hört här. att ungdomarna är odugliga, vill inte, knappt värda att investera i. Hur blir det så? Det värsta är att om man hör det tillräckligt många gånger så börjar man tro på det.

måndag 15 november 2010

40 CVVZ, pysselhelg!

I helgen åkte hjag återigen iväg på utflykt, på jobbets bekostnad denna gången. Jag hamnade i Chrudim, en liten stad ungefär 2 timmar bort. Tog/fick halva fredagen ledigt så jag tog en cykeltur och handlade innan tåget rullade ut ur Lanskroun. Jag åkte ensam,  Lenka skulle föjlt med men sen kunde hon inte. Synd, men dte var ok att vara den enda representanten för DDM Lanskroun. Efter två tågbyten kom jag fram och tack och lov träffade jag ett helg gäng andra EVS-volontärer direkt efter att jag steg av tåget. De hade suttit i en annan vagn än mig, men jag fick se dem till slut! De flesta hade jag träffat innan på volontärkursen men det var en del nya ansikten också, och tillsammans checkade vi in på CVVZ, "inspirationsfestivalen", eller vad man nu kan kalla det. Det var massa workshops, alltifrån imporovisationsteater, massa pyssel till en liten kurs i hur man går med såna där studsiga extraben som gör att man kan springa i 40km/h och hoppa 2 meter upp i luften (om man övar mycket, vill säga).

Jag hade teater, som gick sådär bra eftersom jag och Mirjami (som också var där) inte förstod alltför mycket av det ledaren sa... men vi gjorde lite lekar och försökte i alla fall. Ledaren var dessutom trevlig och efter workshopen så gick han och jag och Mirjami ut och tog en öl. Se där.

Det var fredagen, men på lördagen tog saker mer fart, jag har vikt tepåsar och gjort "quilling" (quillat?) som går ut på att man rullar papper till olika former. Vi åt, snackade massa, lyssnade på en man som pratade om volontärarbete (men var otroligt långdragen och tåkig, tyvärr. Även de som faktiskt förstod honom såg uttråkade ut...). Dessutom lyssnade jag på 90 minuters seminarium om de tjeckiska scouternas nya program. Försökte prata med dem, men det gick inte så bra. Jag är mer på nivån "jag vill bli scout" och "det var intressant" och att försöka förklara svenska scoutrådets nya program på tjeckiska. Men det var ju värt ett försök. De har lite andra metoder här nere, det lilla jag förstod var intressant.

Vi såg lite av Chrudinm på lördagen också, handlade inför hemfärden för allt tog ju slut igår, söndag... Hade en sista workshop, rullade tidningspapper och fllätade en korg av det, och fick i mig lite lunch innan jag gick tillbaka till stationen och hoppades på att det skulle gå ett tåg hem. Det gjorde det som tur var.

Helgens tjeckiska ord
Rolicek - rulle
strihat - att klippa
anucka - sax
karimatka - liggunderlag

tisdag 9 november 2010

39 Helgutflykt och kalas

Helgen spenderades utför min lilla stad. Jag tog tåget och sen bussen till Rychnov, en annan liten stad 2 timmar bort för att besöka några volontärkollegor. Efter en otroligt lyxig rundvandring i duggregnet runt nästan hela Rychnov gick vi hem till dem och helgen spenderades i lägenheten, på puben, i mataffären eller spännande nog på en uppvisning av Rycknovs begåvade barn, de spelade olika instrument och teater, dansade och dessutom hade de en liten kör. Trevligt, vi fick gratis fika där! Det uppskattas ju alltid.
Det är två tjejer, en från Finland och en från LEttland som bor i den stan, men jag var inte enda besöket. Det kom en till tjej från Lettland och hälsade på och söndagen spenderades med att göra massvis av små lettiska piroger, med lök och fläsk-fyllning. Så nu vet jag ganska mycket mer om lettisk matlagning än vad jag gjorde innan. Får nog erkänna att jag lärde mig en del om möblering också, de var mitt uppe i en ommöblering av deras lägenhet. Så jag fick hjälpa till att bära soffan hit och dit.

Igår, måndag, had ejag en liten europakväll, och det kom en person, en 15-årig tjej som var intresserad av resor. Jag har en planering gjord för typ 7 pers, så alla planerna gick i stöpet. Men det var trevligt i alla fall. Fick öva massa på min tjeckiska, fast Lenka hjälpte till också. På kontoret var de imponerade över att en person kom. Jag bjöd på hemmagjorda havreflarn. De gick hem hos folk i alla fall! Gott!

Idag på jobbet var det kalas, Daša fyllde år och hon tog med massa gott att äta och vi pratade hela förmiddagen. Drack lite mousserande vin och jag bjöd återigen på havreflarn. De var imponerade, fårgade till och med om receptet så jag är lite stolt. :) Sa max 30 ord under de där 3 timmarna, men det var 30 bra ord i alla fall.

Dagens tjeckiska fraser
podzim - höst
zpátky - tillbaka
švestka - plommon (nästan omöjligt att uttala)

fredag 5 november 2010

38 Ärtsoppa med senap och tofflor, …

… det är nog största skillnaden mellan Sverige och Tjeckien. Många frågar, vad är annorlunda i Sverige? Det är ofta för mycket att gå in på hur vi tänker om olika saker, gästfrihet, svenskar och hur vi inte pratar med främlingar i hissar. Jag har tröttnat på att förklara Svenska alkohollagar och Systembolaget (folk frågar ofta…) och hur det är mörkt på vintern och ljust på sommaren (för Kalmar och Tjeckien är inte så olika på den punkten, och jag har aldrig varit norr om Åre, så tja). För övrigt är länderna förvånansvärt lika. Nästan lite irriterande. Julafton den 24e, man tar av sig skorna innomhus, man äter raggmunkar. Igår såg jag till och med en adsventsljusstake på film. Tusan också!!! Men här kommer några skillnader i alla fall:

  • Man äter ärtsoppa, men inte med senap. Det tyckte de var spännande och ganska konstigt. Jag vet inte vad de lägger i sin ärtsoppa, men personligen tycker jag senapen är halva grejen…
  • När man ta av sig skorna inomhus har man tofflor på sig istället. Blir man bortbjuden får man låna tofflor.
  • Här gillar de att skämta, göra film om och ha traditioner som handlar om (ytterst trevliga) smådjävlar. Lucifer är i Tjeckien en ganska sympatisk typ.
  • I affärerna måste man ösa ner varorna i väskan, helst innan man betalar. Finns inget utrymme för att lugnt lassa i varorna i väskan. Resulterar ofta i att äggen hamnar underst, eller att man planerar nerpackandet redan på varubandet.
  • Folk är mer gästfria här tror jag, har lite dåligt samvete för att jag inte bjudit in någon på lunch än. Ska bli nästa vecka, kanske blir ärtsoppefest med kollegorna.
  • Det är enklare att resa. Billigare, tågen går oftare och man köper biljett fem minuter innan. Ofta små tåg dock.
  • Det går inte att finna stora (läs:1 L) förpackningar med yoghurt. Måste köpa små bunkar med 400 eller 500 g i.
  • Slutligen, det mest uppenbara: Språket.

tisdag 2 november 2010

37 Böcker, böcker & böcker


Nu har jag mitt eget lånekort på biblioteket i Lanskroun! Alldeles gratis, men jag måste betala några kronor om jag vill ha det i vår också. Det vill jag ju! Dock så ägs kortet av en viss Linnea Hagblam.
Har ju lånat boken om katten och hunden och Asterix och obelix innan, men jag tyckte jag ville ha lite annat att läsa. Tjeckiska tar så lång tid. Så denna vändan blev det Bridget Jones dagbok och "den goda soldaten Svejk". Det är en tjeckisk författare som skrev om Svejk och det är nog en av de mest kända böckerna härifrån, bredvid Kafka och Milan Kundera. Så det ska bli spännande. De hade en liten hylla med böcker på engelska, allt är intryckt och de som är långt ner måste man nästan sitta på golvet för att se. Bokstavsordning är det inte tala om och hälften står uppochner. Men jag klagar inte, utbudet är litet men de har valt bra böcker, massa klassiker blandat med kända nya böcker. Toppen! Jobbar vidare på filmerna och… tja. Jag försöker skaffa mig saker att göra på vardagskvällarna.
Idag har jag dock både engelska konversation och tjeckiskalektion. Blir först en tupplur och sen ska jag försöka aktivera dem så mycket som möjligt! För att sedan aktivera mig, idag ska vi ha grammatik på tjeckiskalektionen. På torsdagar pratar vi. Jag gillar't!
Vi ses den 17 december förresten! Då landar jag på Kastrup vid 18.05 för att njuta i 16 dagar av den kalla nord. Så jag hinner hem till min födelsedag… fest, någon? J

måndag 1 november 2010

35 Långhelg

Den 28 var det Tjeckiens nationaldag, fredagen var det barevny patek och på lördagen bowlade vi. På lördagskvällen hamnade jag på puben med Lenka och hennes vänner. Det stora temat blev: vilka som är bäst på hockey egentligen, Sverige eller Tjeckien... gissa vilka som vann. Jag eller 5 övertygade tjeckiska killar? Men jag gjorde mitt bästa för att försvara vår heder, försökte prata OS 2004. Funkade sådär bra. Trevigt var det i alla fall och sen gav vi oss av mot ett litet litet diskotek med en ännu mindre bar och där spelande de ”oldies”, massa 80-tal, speciellt för den kvällen. En bra kväll blev det! Massa dans.


 
Centralstationen i brno, med en sån där gammaldags tavla,
när de byter text så bläddrar den fram rätt, så allt "smattrar"
på ett väldigt romantiskt sätt. Om ni förstår vad jag menar?
 

Dagen efter skiftade lite mer, men jag åkte till Brno med en italiensk volontär jag träffade i onsdags, och dessutom hennes armeniska rumskompis. Det ligger bara en och en halv timme bort med tåg; Tjeckiens Göteborg som kryllar av studenter under veckorna. Det är den nästa största staden i landet och ganska fin, vi tog en sväng runt stan. Missade dock både slottet och en stor trädgård som var sevärd. Istället spenderade vi massa tid över mat och kaffe, det var nog bättre tror jag :) Vi var 6 volontärer som träffades på centralstationen i Brno (som är en turistattraktion i sig). Kul att utbyta lite tankar, prata om vad vi gör och vad vi har sett för konstiga grejer här i landet. Mycket snack om hur konstigt tjeckiska är, så vi pratade inte bara engelska. Det blev lite spanska också, härligt att höra det igen! Två av dem var spanjorer, fast när jag försökte prata spanska blev allt bara tjeckiska istället.

Nu tillbaka till jobbet och planeringen av min Europakväll, ska bjuda på något svenskt, eller i alla fall internationellt, prata om fördomar på ett lite roligare sätt och sen informera om EVS, ungdomsutbyten och träningskurser. Tror det kan bli bra. Har till och med fått en annons i tidningen och vi ska sätta upp affischer på alla gymnasieskolorna. Perfekt! Dessutom kommer jag få låna en cykel från och med torsdag, så nu kan jag susa runt på det tjeckiska landskapet så mycket jag vill!



Italienskan och armeniskan på centrumtorget
i Brno.

I onsdags, på vägen hem var tåget fullt och vi och
alla barnen var tvugna att sitta ute i gången
utanför kupeerna...