fredag 30 april 2010

5 Dagens tjeckiska fraser

Här börjat läsa lite tjeckiska nu, sitter och spanar på språkkurser i tjeckiska på adlibris. Härligt!

Dagens första fras är:


Strč prst skrz krk.


Betyder tydligen: "Stick fingarna genom halsen". Inga vokaler alls, tycker ju vi. Men icke! Tydligen kan både L och R fungera som vokal! Fiffigt va?


Andra frasen är trevligare.


Ahoj!


Det betyder hej! Eller hejdå. Fiffigt.

tisdag 27 april 2010

4 Friskisanda!

Finns det något bättre än 100 svettiga personer som står och hoppar upp och ner i takt? Kom igår hem från ett friskispass med precis rätt ingredienser! Några killar utan mototrik, bra musik och så lite för många armhävningar för att man ska orka med. Göttans. Plus att man alltid känner igen någon! Mannen med de enorma vadmusklerna eller den hysteriska blonda tjejen. Eller hon som alltid jympar utan skor.

Men mest av all ser jag fram emot sommaren nu. Komma ut ur den här lägenheten, jobba iställlet för att plugga och slippa alla inlämningsuppgifter om "Customer relationsship management" eller "New-product development" som det så snitsigt benämns på engelska. Bara softa runt och sitta och grilla i parken är bättre! =) Imorgon är det guideutbildning på slottet, det ska bli spännande, se vad de har kokat ihop till oss...

Lite orosmoln finns dock. Körkortstillstånd som helt plötsligt gick ut, trötthet (men sen när är det en nyhet egentligen?) och så ett i Bulgarien. Men jag hoppas allt ordnar sig, sommaren är ju snart här!

Längtar tills torsdag istället och läser bra böcker:

Kokain - drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (av Erik de la Reguera och Lasse Wierup)

Anna Karenina (av Leo Tolstoj)

Så spännande är det just nu... jösses amalia.

lördag 17 april 2010

3 En helt ny(gammal) värld

Har varit på scouthajk i helgen. Miniorer, 8 stycken 8 år gamla killar. Alla med sina små egenheter. Vi har lagats mat (först gången en kille stekte något) vi har poppat popcorn över öppen eld och ungarna tryckte konstant i sig godis och läsk. De somnade någon gång vid halv ett, fast de "gick och lade sig" vid halv 10.

Allt var precis som det ska vara.

Jag insåg vad den där scoutgården faktiskt betyder. Jag har spenderat otaliga timmar där, en kväll i veckan sedan tvåan i lågstadiet. Det är inte mycket som har förandrats sen dess egentligen. Besticken ligger fortfarande i en enda röra, nästan samma ledare på mötena och väggarna har samma furupanel. Men det är något speciellt med huset. En magi. När man kommer in där blir det som en helt ny värld där man blir en annan person, man gör andra saker och allt är kanske lite enklare. Jag insåg det idag när vi stod utomhus klockan 8 på morgonen och lagade varm choklad. Jag känner mig så hemma där.

Jag har lärt mig så mycket i och runt det där huset, det har tagit mig till andra sidan jordklotet och där har jag funnit en annan del av mig själv som inte kom fram annars. Scouterna har verkligen hjälpt mig att bli den jag är.

Kanske kan jag hjälpa de där 8-åringarna att känna samma magi en dag.

onsdag 14 april 2010

2 Kurs i Tjeckisk kultur, del I

"For Czechs, it is a never-ending source of bafflement and even horror that Westerners, supposedly so civilised, tramp about in their houses with their shoes on.

Any time you are invited to a Czech home, you should remove your shoes at the door while your host rummages about for a spare pair of fluffy slippers for you.

Bare feet are similarly frowned upon, as is putting shoes on tables, chairs, train seats, etc.

It goes without saying that clean socks are vital equipment in the Czech Republic. "

Källa: Czechitout

tisdag 13 april 2010

1 Liten framtidsplan

Nu är det dags. Bloggen är nu ett faktum.

6 september beger jag mig iväg till Tjeckien, Lanskroun, för att bo där ett år.
5 juni har jag tenta.
8 maj ger jag mig iväg till Finland, till Houtskär för en veckas andpaus och målande.
1 maj har jag min första guidning på Kalmar slott för "sommar-säsongen".
23 april kommer H. hem igen.

Nedräkningen har börjat. Får se vad det blir av detta.